Vad är en kryptovaluta

Kryptovalutor är decentraliserade digitala krypterade valutor som överförs mellan individer. Dessa valutor kan du inte ta på utan finns enbart i elektronisk form. De möjliggör för en person att skicka pengar precis som de skulle skickat ett mail fast mycket snabbare än via en bank, med minsta möjliga avgifter och utan att de behöver kreditkort eller mellanhänder.

Bokföringsprocessen kallas för en Blockchain”. Den är offentlig och distribueras över ett enormt nätverk och alla som t.ex. har en Bitcoin har en kopia på liggaren och dess transaktioner, vilket skapar en community av pålitlighet. Även om Bitcoin inte är den enda digitala valutan på marknaden så är det den första och den populäraste. Den står därför ut som ”guld standarden” i branschen. Det finns också ett brett utbud av altcoins som är alternativ till Bitcoin som ökar i marknadsandel och värde och dessa bör du spana in om du inte redan gjort det. Kolla in några av dem som t.ex. Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, NEO, IOTA, Stellar Lumens och EOS.

6 fördelar med att handla kryptovalutor hos AvaTrade

Hur handlar du kryptovalutor?

Normalt sett behöver du bara en kryptoplånbok för att köpa, sälja eller byta kryptovalutor. Du köper då en krypto med att ha en vanlig fiat-valuta i plånboken som du växlar till en krypto. Men om du vill handla med kryptovalutor så måste du ha en kryptobörs där du kan handla på dem och tjäna pengar på skillnaden i växlingskurser.

Generellt sett så är dessa plånböcker inte reglerade och inte sällan så vet du ingenting om vem eller vilka som står bakom dem. Det finns också risk för hackers att ta sig in, vilket sker oftare än du tror. Handlar du kryptovalutor med AvaTrade så finns det flera fördelar för dig. Inte bara är vi reglerade i 7 domsagor, vilket innebär verkligt skydd för dig och din data, konton och hjälp vid tvister. Dessutom är dina affärer SSL-krypterade på en säker nätplattform.

Här hos oss på AvaTrade så kan du handla kryptovalutor via CFDs (läs mer om fördelarna med CFD-handel). Detta innebär att du inte äger några kryptovalutor, utan att du enbart handlar på skillnaden i pris.

Faktorer att ta in när du handlar med kryptovalutor

Kryptovalutamarknaden skiftar mycket snabbt, nya kryptos skapas och andra försvinner. Fler och fler vanliga affärer låter dig faktiskt betala med kryptos idag och då främst Bitcoin och i länder som Japan så har regeringen officiellt godkänt valutan för betalning, vilket lett till att vanligt folk betalar med den dagligen.

I början så var Bitcoin bara accepterad på Darknets marknadsplats, men den är nu betydligt mer accepterade än då. Även banker har insett att den här produkten har potential att förändra finansvärlden och flytta kontrollen från regeringar och banker.

Det finns flera faktorer som pushar priset upp eller ner på kryptos. Till att börja med så är det precis som för Forex, att ju högre efterfrågan desto högre kommer priset bli. Även spekulation kan driva upp priset rejält.  

Media rapporter och nyheter som nämner valutan kan ha en kännbar påverkan på priset på digitala valutor och i synnerhet Bitcoin. Till exempel när Kina år 2012 tillkännagav att finansiella institutioner skulle fjärma sig från Bitcoin så tappade valutan med över $300. Man var främst oroliga att den skulle blanda sig i den vanliga valutans policyinformation. Året därpå tappade Bitcoin igen när Bitcoin-börser inte fick in insättningar från banker och år 2017 så ryktades det att Kinas centralbank skulle inför regleringskrav på digital myntbörser, vilka innefattade majoriteten av Bitcoins handelsvolym. 

År 2014 så skedde en omfattande hackerattack som ryktades att helt sätta Bitcoin ur spel. Valutan tappade 23 % i värde under tiden och fram tills ordningen var återställd. Dess volatilitet är vad gör den så oerhört attraktiv bland investerare istället för att köpa och äga den. Dessa stora hopp i valutan gör det möjligt för dig att tjäna mer pips. Bitcoin var värd över $201 miljarder i oktober 2020 och detta beror delvis

✓ Handla över 18 kryptos på 1 min ✓ Noll dolda avgifter ✓ EU reglerad mäklare

Generella tips för kryptovalutahandel

Den allmänna regeln om att köpa lågt och sälja högt gäller även för kryptovalutor. Oavsett storleken på ditt kapital så kan du hitta en digital valuta som matchar dina behov att handla på. Att följa nyheter om kryptos är också viktigt eftersom dessa styr hur kurserna påverkas i hög grad.

Vi rekommenderar att innan du väljer vilken kryptovaluta du ska handla på att du gör en grundläggande analys följt av teknisk analys.  Den senare innebär samma typ av research som du normalt skulle göra för vilken annan typ av handel som helst. Grundläggande analys måste innefatta känsligheten för kryptovalutamarknaderna och det faktum att de kan manipuleras av branschen till deras fördel.

Börja handla kryptos hos AvaTrade

Kryptovalutor är en form av pengar för framtiden och har potentialen att förvandla det globala finanssystemet. Oavsett de negative sidor som förknippas med kryptovalutahandel så handlar allt fler och fler med det och efterfrågan ökar och därmed så stiger priset nästan hela tiden. Dess volatilitet gör den därför till ett utmärkt tillägg din portfölj.

Som vi nämnt innan så finns det fler kryptos än Bitcoin, men även kryptovalutor har kraschat förut. Därför pågår det diskussioner om hur man kulle kunna hantera dessa valutor för att få stabile priser, men hur detta kommer påverka på lång sikt är osäkert och kryptovalutor kommer inte försvinna på länge.

Varför ska du handla kryptovalutor hos AvaTrade?

Till att börja med så erbjuder vi handelsfördelar som vanliga plattformar för kryptos inte har.

  • Short Selling, vilket innebär att du kan fortsätta att handla på fallande marknader för att tjäna på minskningen i pris.
  • Handel med hävstång, vilket innebär att man egentligen lånar pengar av mäklaren för att kunna handla med en större position med ett minimum av investering.
  • Slutligen så har du möjlighet till auto trading– antingen med algoritmer via förprogrammerade handelsbottar, socialhandel med AvaSocial eller så kopierar du positioner av erfarna handlare som har lyckats (Zulutrade).