Economic calendar

Economic calendar

Vad är en Economic calendar och hur fungerar den?

En ekonomisk kalender är ett verktyg som samlar in ekonomiska händelser i kronologisk ordning och organiserar dem så att de är lätta att hitta.

Ett exempel på en ekonomisk händelse är nyhetsreleaser som påverkar marknadens rörelser som rapporter, bokslut osv.  av stora aktörer på marknaden. Länder kan t.ex. släppa rapporter om arbetslösheten eller räntekurser.

En bra kalender innehåller också händelser som kanske är mindre viktiga, men som speglar den globala ekonomin och vissa branscher bättre. Alla som handlar på finansmarknaderna har en sådan kalender med sig så de kan planera sina affärer efter detta.

Genom att klicka på händelserna som intresserar dig så kan du få reda på:

 • Tid och datum för en release och källan för denna
 • Vilken valuta och bransch som är av intresse
 • Nutida, dåtida och förväntat värde
 • Förväntad volatilitet
 • Graf med historiska resultat
 • Tid och datum för nästa release

Varför ska du använda en economic calendar?

En bra ekonomisk kalender låter dig hålla koll på:

 • Håll koll på de krafter som påverkar marknaden just nu och förutspå deras effekter genom att se hur de påverkade marknaden historiskt;
 • Förbered dig för stora kommande marknadshändelser och agera allteftersom;
 • Håll koll på kritiska rörelser som kan påverka dina affärer;
 • Följ de stora indikatorerna;
 • Övervaka händelser som påverkar en viss valuta.

AvaTrades economic calendar

Den ekonomiska kalendern är en del av den grundläggande verktygslådan i varje konto hos AvaTrade, och den kan du hitta under Handelscentralen i huvudmenyn.  

Så fort som du har öppnat huvudskärmen, där du kan hitta nyheter som visas enligt det tidsintervall eller tidszon du valt så kan du också välja olika filter som gör det lättare för dig att se vad du vill.

Tack vare kalendern och dess praktiska filter så är det mycket lättare att ligga steget före de stora handelsnyheterna.

AvaTrades ekonomiska kalender är ett verktyg som du bara måste ha! Öppna ett konto nu och testa det redan idag!

Händelserna sorteras efter hur viktiga de är och vissa av dem kan ge ringar på vattnet för många fler av dina affärer än du egentligen kan tro. Vad som påverkar är mer än själva nyheten, utan främst dess påverkan som den har på det internationella ekonomiska landskapet.

Grundläggande analys och ekonomiska kalenderar

Erfarna handlare lär sig att planera och utföra sina affärer baserat på infon de får från den ekonomiska kalendern där man gärna tar positioner före och efter det förväntade datumet för nyhetsreleasen. Grundläggande analys drar nytta av den ekonomiska kalendern där grunden är att man pluggar de krafter som driver marknaderna, förstå hur de fungerar och försöker att förutspå hur de kommer påverka marknaden i framtiden. Vissa handlare, ofta de mest erfarna, kommer öppna positioner även innan händelsen för att dra mest nytta av rörelsen- till en viss risk. OBS! Krafterna som står bakom en trend är många och de påverkar alla marknaden olika. Vidga dina vyer så du inte helt är låst vid ett och samma tankesätt.

Vi tar ett exempel:

Den första fredagen i varje månad så släpper the U.S. Bureau of Labor Statistics en rapport om antalet som arbetar i ett antal sektorer i USA. Rapporten kallas för "Non-Farm Payroll" och innefattar ca 80 % av USAs arbetskraft. Bolag och banker släpper prognoser om detta och det påverkar såklart handlare som försöker förutspå vad rapporten kommer innehålla och planera sina affärer därefter. Så fort rapporten är släppt så kollar handlare av med hur man förutspått jämfört med hur verkligheten blev. Om kursen är bättre än väntat så stiger marknaden. Mer arbetslösa påverkar dock negativt.

 

Nu vet du vad en ekonomisk kalender är och det är nu dags för dig att ta steget fullt ut och testa dina egna handelsstrategier!

Vanliga frågor och svar om ekonomisk kalender

Vad är det som är viktigt med en ekonomisk kalender?

En bra ekonomisk kalender innefattar alla viktiga ekonomiska händelser som gör att du inte blir tagen på sängen med nyheter och rapporter. T.ex. så påverkar länder marknaderna hela tiden med alltifrån råolja som är starkt knutna till produktionssiffror. Du har säkert hört talas om OPEC och deras kvoter på olja och hur det påverkar oljepriset och därigenom även priset på bensin. En positive rapport kan lyfta marknaderna, men en dålig kan sänka dem. Se till att du inte blir tagen på sängen och håll dig hela tiden ajour med det du behöver.

Hur hittar jag den bästa?

Vi kanske är partiska, men vi anser att AvaTrades ekonomiska kalender är den bästa du kan hitta, då vår är helt uppdaterad med de de senaste händelsrna. Om du kombinerar detta med den utbildning i handel som du får hos oss så är det svårslaget!

Hur använder jag den?

För att kunna analyser marknaderna och ta reda på korrekt information så är det A och O att kunna hantera den ekonomiska kalendern. Genom att kunna läsa av den på rätt sätt med alltifrån hur marknaden rör sig vid en viss rapport så gör det mycket lättare för dig när du ska köpa eller sälja en viss tillgång.

Nu är det dags att öppna ett konto och börja handla på marknaderna när du vet hur en ekonomisk kalender fungerar!