Kryptovalutor

Vad är kryptovalutor?

Vad är kryptovalutor?

En kryptovaluta är helt enkelt en slags digital valuta som bara existerar som datorkod. Det är en “krypto” därför att den använder kryptering för säkerhets skull. Kryptovalutor backas upp av ett offentligt system med liggare som kallas för en blockkedja, vilket betyder att peer-to-peer överföringar är decentraliserade och sker utan ett behov av en tredjeparts som t.ex. en bank eller stat.

När Bitcoin lanserade år 2008 som den första kryptovalutan så ansågs den som framtidens pengar. Flera andra digitala valutor har sedan dess dykt upp och de flesta anses ha attraktiva monetära egenskaper och många investerare ser dem som digitala sätt att lagra värde.

Vad är kryptovalutahandel?

Kryptovalutor har ett inneboende värde, vilket har gjort att de är legitima finansiella tillgångar som kan köpas och säljas för vinst. Målet med all handel med kryptovalutor är att köpa dessa sk mynt eller enheter för att tjäna pengar. Investerare kan handla på ett antal kryptovalutor via en kryptobörs eller en CFD-mäklare såsom AvaTrade.

När du handlar på en börs så måste du skapa en plånbok där du lagrar ditt mynt såväl som ett konto. Plånboken sparar dina mynt på ett säkert sätt. När det underliggande myntet ökar i värde så tjänar du pengar och även när du säljer myntet för ett högre pris än när du köpte det.

Detta sker i kontrast mot CFD-handel och då spekulerar du enbart på prisrörelserna och äger därmed inga mynt. Detta har flera fördelar, men precis som vid ägandet av myntet så tjänar du pengar om priset rör sig uppåt och förlorar pengar om det rör sig nedåt om du stänger din position till ett lägre pris än vad du öppnade den för.

CFDer erbjuder ett lukrativt sätt att handla och du kan även utnyttja hävstång. Hos oss på AvaTrade så kan du spekulera på flera av de ledande kryptovalutorna och vi erbjuder låga spreads.

Vad gör kryptovaluta miners?

Kryptovalutor handlas som kontanter men bryts som guld. Jobbet som en krypto-miner utför är helt enkelt att ”bryta” eller ”prägla” nya kryptovalutor. De gör detta genom att bekräfta transaktioner i blockkedjan på den offentliga liggaren. Detta innebär att mining bara innebär att man bekräftar kryptotransaktioner.

Folk över hela världen överför kryptovalutor från plånbok till plånbok och miners använder datorkraften för att bekräfta och lägga till transaktioner på den offentliga liggaren. Så fort det senare har gjorts så kan man inte ändra det. Miners får sin betalning i nya mynt och det är på detta sätt det tillkommer nya kryptovalutor.

Precis som guld så har kryptovalutor som t.ex. Bitcoin en begränsning i tillgången. Det sista Bitcoin myntet kommer brytas år 2140. Genom att sätta ett tak för tillgången så kommer efterfrågan främst bestämma priset. Bitcoin är den mest populära och inflytelserika krypton idag.

Man bör dock säga att Bitcoin inte är den enda kryptovalutan och några av de mer kända är: Ethereum, Ripple, Dash, Litecoin NEO, EOS, Stellar Lumens och dessutom finns det varianter på befintliga kryptos också som t.ex. Bitcoin Cash och Bitcoin Gold.

Blockkedjan – teknologin bakom kryptovalutor

Till skillnad från traditionella transaktioner så kräver kryptovalutans transaktioner inte en tredje part som t.ex. banker eller finansiella institutioner för att genomföras. Varje transaktion loggas på en offentlig liggare som kallas för blockkedjan.

Vad är en blockkedja?

Blockkedjan är en digitalt distribuerad liggare som håller alla räkenskaper på ett sätt som är säkert, transparent och decentraliserat. Den är mycket enkelt förklarat en slags offentlig databas som inte styrs av en enskild enhet. En blockkedja består av ett antal “block” som är listor på transaktioner som är länkade samman och som är krypterade.
Varje block består av:

 • 1. Uppgifterna från avsändaren, mottagaren och beloppet av e-mynt.
 • 2. En hash, som fungerar som ett digitalt fingeravtryck.
 • 3. En hash av det föregående blocket i kedjan.

När ett nytt block skapas så skickas det till alla användare i nätverket. Varje användare verifierar sedan blocket och det läggs till blockkedjan. Varenda kryptovaluta idag har sin egen blockkedja. För att kunna köra en transaktion genom blockkedjan så behöver du en e-plånbok eller en kryptovaluta plånbok.

Vad är Tangle?

När blockkedjan kom så var den en revolutionerande teknologi bortom kryptovalutorna. Men den hade begränsningar. Den kunde inte bekräftas utan miners som också tog betalt för det och den blev tyngre och mer långsam allteftersom fler block och kedjor lades till. Därmed behövdes det en annan teknologi och där kom Tangle in i bilden.

Precis som blockkedjan så är Tangle ett verifieringssystem, men till skillnad från den förra så använder Tangle ett sk directed acyclic graph (DAG) protokoll. När du gör en transaktion på Tangle-plattformen så “dirigeras” grafen. Den är ‘acyclic’ eftersom tidigare transaktioner inte kan användas för att bekräfta dagens eller framtidens transaktioner.

Eftersom användarna kan själva bekräfta transaktioner så finns det inget behov för miners eller miners avgifter. Användare kan njuta av avgiftsfria transaktioner såväl som snabbare hastigheter för de senare och de kan göra hur många små transaktioner som de vill. Tangle är också lättare och får mer kraft ju fler datorer, enheter eller användare går med i plattformen.

Det är därför som Tangle är det bästa protokollet för the Internet of Things, en referens till ett universum där sammankopplade enheter pratar med varandra oberoende av varandra. IOTA (Internet of Things Application) var den första kryptovalutan att implementera Tangle och detta har gjort att myntet kallas för ”framtidens kryptovaluta”.

Vad är en plånbok för kryptovaluta?

En plånbok är en sorts mjuk eller hårdvara som ger dig möjligheten att lagra eller byta dina kryptovalutor. Se det som ett slags bankkonto. I vissa fall är de mycket specifika där en Bitcoin plånbok bara låter dig skicka och ta emot Bitcoin, medan det samma gäller för Ethereum som låter dig att skicka och te emot enbart Ether-mynt.

Varje kryptoplånbok är krypterad och unik för dig. När du skickar pengar så skickar du ett krypterat meddelande till mottagaren. Bara dennes kryptoplånbok kan avkryptera meddelandet och därmed få pengarna.

 • Mjukvaruplånböcker drivs online och innefattar mobile appar och plånböcker som drivs av kryptobörser.
 • Hårdvaruplånböcker är också kända som kall lagring och är offline. Dessa anses vara säkrare än mjukvarualternativen eftersom de aldrig kan hackas och är immuna mot virus och skadlig kod. Dessutom kan de lagra flera kryptovalutor.

Varför ska du handla kryptovalutor som CFDer hos AvaTrade?

 • Kompromisslös säkerhet – Njut av maximal säkerhet genom att handla med en pålitlig och reglerad mäklare som har reglering i olika jurisdiktioner över hela världen.
 • Ett brett utbud av handelsresurser – AvaTrade har flera nyttiga resurser som kan hjälpa investerare få ut det mesta från sin handel. Till exempel så får du tillgång till Trading Central, AvaSocial och Guardian Angel tilläggen som alla maximerar din handelspotential. Vi ger dig också tillgång till ett gratis pappershandelskonto där du kan öva dig med virtuella pengar innan du bestämmer dig för att investera dina riktiga pengar. Dessutom finns det en miniräknare för affärspositioner som gör att du kan utvärdera möjliga resultat från dina affärer.
 • Vassa handelsplattformar – Hos oss på AvaTrade, så förstår vi vikten av att enbart ha de bästa handelsplattformarna och alla våra kunder kan välja mellan MT4 and MT5 plattformarna, AvaTradeApp appen, webbläsar-baserade WebTrader, och ett utbud av automatiserade handelsmjukvaror.
 • Många kryptovalutor – Välj från ett brett utbud av kryptomynt och handla direkt från våra plattformar utan krav på plånbok.
 • Inga dolda avgifter – Vi erbjuder noll i provision och inga bankavgifter på transaktioner!
 • Krypto sover aldrig – Kryptomarknaderna sover aldrig och det gör heller inte AvaTrade. Vi erbjuder dig dygnet runt service och support på flera olika språk.
 • Generös hävstång – Få en hävstång på upp till 2:1 (för EU-invånare) och 25:1 (för personer bosatta utanför), och öka värdet på dina affärer och exponeringen på marknaden. Kom dock ihåg att hävstången också ökar din risk.
 • Begränsa dina risker – Kontrollera dina risker genom ordrar som t.ex. stop loss och take profit. Andra typer som köp/sälj stop ordar såväl som köp/sälj limit finns där för att hjälpa dig att hantera dina risker i handeln med kryptovalutor.
 • Val av kryptopar – Handla krypto/krypto par såväl som krypto/fiat par (USD, EUR, JPY mm) och sprid riskerna i din handelsportfölj.
EgenskapAvaTradeBörs
Onboarding/registreringsprocessHandlare kan börja handla omedelbartAtt öppna ett konto direkt tar tid
Hur snabbt du kan öppna en handelspositionDirektVarje affär bekräftas av en skiljepanel och det tar upp till 30 sekunder
RegleringAvaTrade är reglerad i 6 världsdelar och övervakas kontinuerligt för transparens och kvalitetKyrptovalutabörser är sällan, om ens någonsin reglerade av myndigheter
LönsamhetspotentialTjäna potentiella pengar även när marknaden rör sig nedåtTjäna bara pengar när en investerad tillgång går upp
SäkerhetIngen risk för hacking eller stöld av din kryptovalutaplånbokHög risk för hacking eller stöld av din kryptovalutaplånbok
AffärsutförandeDirektClearing house krävs
LikviditetExtremt likvidLikvid

Varför är kryptos idealiska för handel?

Kryptovalutor har uppstått som en lönsam möjlighet för många investerares portföljer. Dess priser påverkas av den underliggande ekonomiska prestandan eller politiska stabiliteten och ännu mer av tillgång och efterfrågan. År 2017 var året när kraften av kryptovalutorna kändes av de allmänna investerarna när Bitcoin passerad priset på ett gram guld.

Denna händelse ledde till att institutionella pengar kom in i kryptovärlden och när olika regeringar började överväga olika former av digitala pengar. Blockkedjan började också anpassa sig och accelererade och finansmarknaderna såg att olika kryptovaluta derivat kom in på marknaderna för handel. Själva begränsningarna för fiat-valutorna kom under Covid-19 pandemin när staterna tryckte mer och mer pengar för att öka den ekonomiska tillväxten allteftersom stränga nedstängningar begränsade samhället. I Sverige stod vi dock för en annan policy, men kryptovalutorna ökade i intresse hos oss också.

Kryptovalutor är för många människor ett sätt att lagra värde på ett digitalt sätt och detta har gjort att de bara fortsatt att utmanövrera andra finansiella tillgångar. Intresset för dem fortsätter bara att öka och kryptovalutorna är här för att stanna. De representerar en ny sorts investering med hög volatilitet som du kan handla dygnet runt, 7 dagar i veckan och till och med på helgen, när traditionell handel stänger.

Kryptovalutahandel med hävstång

På Wall Street, så har det skett många krascher på grund av hävstång. Detta kan man också se hos kryptovalutor förutom hos en enda digital valuta kallad Stablecoins. Tittar man dock på Bitcoin så gick den upp till omkring $65000, för att sedan falla till ca $30000 och i januari år 2022 så låg den på strax över $40000 bara för att sex månader sedan falla enormt till under hälften av det beloppet.

Ethereum har också fallit från ca $4400 till under $1000 i juni år 2022. Detta är ett slags tema bland många kryptovalutor och mynt som har tappat så mycket som 80 % av sitt värde från att bara några veckor innan toppnoterats.

Det finns fler anledningar till detta fall, men det är ingen slump att det hände när många börser gjort det möjligt att handla kryptovaluta med hävstång. Precis som andra tillgångar så innebär hävstångshandel med kryptovalutor att investerarna kan förstora sina vinster, men också sina förluster om marknaden går emot dem. Men eftersom kryptovalutorna är så mycket mer volatila så är det mycket lättare att förlora sina pengar och effekten blir också riktigt enorm. Professionella handlare kan hantera dessa risker, men vanliga handlare kan dock inte det.

Under coronavirus pandemin år 2020 så hängde många vanliga handlare på kryptotrenden och communityn när de letade efter fler sätt att tjäna pengar på. Medan institutionella handlare ledde katalysatorn sent år 2020 och tidigt år 2021 för den tjuriga kryptomarknaden så tjänade även vanliga handlare mycket stora pengar när de handlade med hävstång på marknaden.

Men, kryptohandeln med hävstång gjorde att fallet skyndades på och förvärrades. Detta är en trend som professionella handlare har märkt och blivit ytterst försiktiga med. Hävstångshandel med kryptovalutor är nu kapabla att påverka prisriktningen, kickstarta trender eller överanstränga priscykler. Detta innebär att hävstång gör kryptovalutorna och mynten ännu mer volatila. För professionella handlare så är detta lika mycket en möjlighet som en ökad risk.

Så här förstår du vilka nyckelfaktorer som påverka priset på kryptovalutorna

Nedan hittar du vilka faktorer som påverkar priset på kryptos:

 • Tillgång och efterfrågan

Kryptovalutor påverkas precis som vilka andra finansiella tillgångar på marknaden starkt av tillgång och efterfrågan. Bitcoin har till exempel ett tillgångstak på 21 miljoner och detta kan ibland öka efterfrågan som då syns på priset. Jämför man med mynt som Ripple som började med en tillgång om 100 miljarder så ser man att dess pris fortsätter att harva på botten av marknaden. Tillgången kan också påverkas av mining eller hur den underliggande kryptovalutan äger rum. Om nya mynt enkelt skapas så boostas tillgången medan efterfrågan släpar efter. Detta gäller också för motsatsen.

 • Reglering

Reglering täcker in politiska och juridiska frågor kring kryptovalutor i olika jurisdiktioner. I de flesta fall så ger positiv reglering av kryptovalutor eller den underliggande blockkedjeteknologin medvind till kryptopriser, medan negativ reglering eller till och med förbud kan trigga lägre priser för kryptos.

 • Nytta

Varje kryptovaluta har sitt användningsområde. Bitcoin till exempel har som mål att vara en peer-to-peer digital form av pengar, medan Ripple syftar till att förstärka billiga och gränslösa kontanta överföringar. Om en kryptovaluta lyckas nå sitt mål för användning så kommer dess värde att öka och vice versa.

 •  Börsnotering

Detta gäller främst för altcoins. Att bli noterad på någon av de stora kryptobörserna är ett enormt lyft för vilket underliggande kryptovalutaprojekt som helst. Detta kan leda till högre priser, men faller man från listan kan det också leda till stora ras.

 • Nyheter och media

Mediabevakning av underliggande kryptovalutor påverkar dess pris. Positiv bevakning kan locka investerare till ett kryptoprojekt och därmed inspirera högre priser på det underliggande myntet medan negativ bevakning kan skrämma bort dem och trigga lägre priser.

Vanliga frågor och svar om kryptovalutor

 • Är kryptovalutor mer volatila än forex?

  Valutamarknadernas volatilitet är mycket högre än t.ex. aktier, råvaror, index, ETFer och obligationer. När man jämför mellan forex och kryptovalutor så måste man titta på vad man definierar som volatilitet. Det innebär förändringar i priset på en tillgång. Även fast forex priserna svänger så är det inte i närheten av vad kryptovalutor gör. Tittar man på de historiska graferna på kryptos så ser man extrema svängningar i priserna. I oktober 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, så låg priset på Bitcoin på $693, $6130, $6276, $9226 och $13573. I maj 2021 så låg Bitcoin på $58000!

 • Är vanligt ägandeskap av kryptovalutor större än institutionellt ägandeskap?

  Institutionellt ägandeskap av kryptovalutor utgör en bråkdel, till mångas förvåning. Elon Musk har haft ett stort intresse av Dogecoin och Bitcoin, men det är just detta som står i focus- intresset. De flesta kryptos ägs av vanliga handlare. Enligt data från bitinfocharts.com* data så hade 133304 konton 85 % av alla Bitcoin (10 BTC – 100 BTC per konto). Ingen kan förutse vad som kommer hända med priserna, men det vi vet är att det finns en begränsad tillgång på 21M BTC på marknaden. Redan nu är vi uppe på 18,6 miljoner i cirkulation och 900 BTC bryts dagligen.

Öppna ett handelskonto hos AvaTrade och börja handla kryptovalutor med en reglerad mäklare idag!

OBS! Kryptovalutamarknadens höga volatilitet kan erbjuda obegränsade handelsmöjligheter, men också höga risker för förluster. På grund av prissvängningar så kan vissa kryptopar skjutas upp och/eller tas bort från våra handelsplattformar periodvis. Var god se vår sida för handelsvillkor för kryptos för de kryptovalutor som finns att handla på just nu. När du handlar hos AvaTrade så handlar du på prisförändringarna på det digitala myntet och du köper inte det fysiska myntet alls.