CFD-handel

CFD-handel

CFD-handel online

AvaTrade var en av de första nätmäklarna, en s.k. CFD Broker, att erbjuda CFD-handel vid sidan av Forex Trading vilket gjorde det stora marknadsutbudet, däribland index, aktier och råvaror, lättillgängligt för vanligt folk. När CFD-handeln, även känt som CFD Trading, uppfanns i det tidiga 90-talets London, var den främst förbehållen hedgefonder och institutionella handlare. Det dröjde ända tills slutet av 90-talet innan CFD-handel introducerades för de som handlar i mindre skala.

De stora fördelerna med CFD-handel är främst både det stora utbudet, där i princip vilken tillgång som helst kan handlas, samt användningen av hävstång där handlaren endast behöver täcka en liten del av värdet vid genomförandet av handeln (mer om det nedan).

Det är ingen överdrift att hävda att CFD-kontrakt har revolutionerat onlinehandeln. Här ämnar vi förklara allt du behöver veta innan du börjar handla CFD online.

Fördelar med CFD-handel hos AvaTrade

  • Handla ett komplett utbud av tillgångar – råvaror, index, aktier samt mer därtill
  • Genomför större affärer genom hävstångseffekt på upp till
  • Köp eller sälj vilken tillgång som helst genom endast ett knapptryck
  • Inga växlings- eller förvaltaravgifter
  • Handla från en enda dataskärm med MetaTrader 4 & Ava Trader

Vad är en CFD?

En CFD, eller ett CFD-kontrakt, är en förkortning av engelskans Contract for difference. CFD-instrument är att betrakta som samlingsnamn för en lång rad underliggande tillgångar. Dessa inkluderar alla slags råvaror, däribland jordbruksprodukter, metaller såsom guld, silver och platina, energiprodukter såsom råolja, brentolja, naturgas osv. Du kan handla aktieindex, men även individuella företags aktier kan handlas som CFD:er. De teoretiska möjligheterna med CFD-handel är i princip obegränsade.

Den bakomliggande principen är dock alltid densamma: en CFD är ett finansiellt derivatinstrument som låter dig, handlaren, göra vinst på en underliggande tillgångs prisrörelse, oavsett om den stiger eller faller.

Detta innebär att när du handlar med AvaTrade köper (eller säljer) du inte den faktiska tillgången. Istället ingår du ett kontrakt med oss baserat på skillnaden i en tillgångs värde mellan tidpunkten för affären och fram tills dess att du avslutar affären.

Hur fungerar CFD-handel?

Handeln med CFD-kontrakt är väldigt lättbegriplig. Du väljer helt enkelt den tillgång du vill handla och placerar din order. Om du tror att tillgångens pris, låt säga Facebook-aktien, kommer att stiga då placerar du en ‘Köp’-order.

Det är förstås lika enkelt inom CFD-handel att placera en säljorder om du tror att aktiepriset kommer att falla. Detta är en av huvudfördelarna med CFD:er.

Oavsett vilket, om du har rätt och priset stiger, eller faller, såsom du förutspådde, avslutar du affären och tar vinsten – skillnaden mellan tillgångens värde när du placerade ordern och tillgångens värde när du stängde den.

Upptäck själv hur enkelt det är att handla CFD:er med vårt riskfria demokonto.

Kontrakt och förfallodagar inom CFD-handel

CFD-kontrakt har likt terminer en förfallodag. För att våra kunder ska kunna handla utan avbrott innebär detta att en öppen position automatiskt övergår i det nya kontraktet med justering för prisskillnad mellan de två underliggande kontrakten. Du kan hitta alla förfallodatum för CFD-kontrakt här. För att undvika att en position övergår i det nya kontraktet kan du förstås stänga den innan förfallodagen.

Handla CFD-instrument på marginalen

Ett av de största skälen till CFD-handelns växande popularitet är möjligheten till handel på marginalen.

När du handlar på marginalen behöver du endast täcka en liten andel av den underliggande tillgången när du genomför en affär. Detta är även känt som handel med hävstång.

När det gäller de tillgångar som det handlas med mest kan marginalen vara så låg som 0,50% – hävstångseffekt på – vilket betyder att handlaren endast behöver betala 0,5% av affärens värde.

Fördelen med hävstångseffekt inom CFD-handel är uppenbar. Handlare kan öppna mycket större positioner än vad de annars hade haft råd med, vilket ökar den potentiella vinsten de kan göra.

Det finns dock även en baksida. Precis som handeln på marginalen kan förstora vinsterna, kan den också leda till stora förluster.

Hävstång för olika CFD-instrument

Hävstången, eller marginalkraven, varierar från produkt till produkt. Exempelvis stora aktieindex såsom Nasdaq 100, S&P500 och DJ30 handlas med den hävstång som just nämndes, medan ett mindre aktieindex som svenska OMX30 handlas med marginalkravet 2% vilket översatt i hävstångseffekt blir 50:1. En råvara såsom råolja handlas med marginalkravet 1%, dvs. hävstångseffekt på , medan guld handlas med marginalkravet 0,50% vilket ger en hävstång på .

För att se den fullständiga listan med handelsvillkor för samtliga produkter kan du klicka här. Produkterna är sorterade efter typ av instrument, så är du t.ex. intresserad av CFD-handel med råvaror ska du klicka på ”Commodities”. Där får du även information om i vilka enheter produkten handlas i, t.ex. råoljans enhet är fat (på engelska: barrel), samt vilken symbol instrumentet motsvaras av på plattformen MT4 (MetaTrader 4).

Utbildning i CFD-handel och verktyg

Den som handlar CFD:er hos AvaTrade får ta del av ett gediget utbildningsmaterial. Förutom allt det material ni finner i vår utbildningssektion, erbjuder vi våra kunder artiklar och videor etc. på vår exklusiva utbildningssajt SharpTrader (endast på engelska, länken öppnas i nytt fönster).

Förutom ett brett utbud förbehållet AvaTrades kunder finns även många artiklar för nybörjare (öppnas i nytt fönster) inom CFD-handel som inte kräver inloggning. Utöver artiklarna som berör valutahandel kan ni t.ex. läsa introduktioner till handel med guld samt andra metaller, olja och jordbruksprodukter, hur man beräknar prisrörelser samt mycket mer.

Den som primärt vill förstå skillnaderna mellan handel (trading) och investering, bör kolla in denna video (på engelska):

AvaTrade erbjuder även olika verktyg och resurser såsom automatiserad teknisk analys via Autochartist och mycket mer.

Vilka CFD-instrument kan jag handla?

CFD:er är väldigt mångsidiga och kan användas för att handla i princip vilket finansiellt instrument som helst. Som CFD-handelsspecialist erbjuder AvaTrade ett brett utbud av tillgångar:

Valutor – Fler än 60 valutapar (läs om valutahandel i vår utbildningssektion)

Index – Handla aktieindex från hela världen, inklusive S&P500, DJ30 och OMX30

RåvarorGuldhandelhandel med olja & andra energitillgångar, metaller samt jordbruksprodukter

Aktier – Handla aktier i globala storföretag och alla de stora börsintroduktionerna

ETF:er (börshandlade fonder) – Handla tillgångskorgar avgränsade av region eller industri

Obligationer – Handla amerikanska, europeiska eller japanska obligationer och statspapper

Lär dig mer om vårt fulla tillgångsutbud i vårt index över finansiella instrument.

Kom igång med CFD-handel

Plattformar för CFD Trading

För att handla CFD:er behöver man tillgång till en stabil och säker handelsplattform, samt ett konto hos AvaTrade, som är en etablerad CFD broker, som fungerar med denna. Då AvaTrade erbjuder både nedladdningsbara, webbaserade och mobila plattformar för CFD-handel bör man också tänka på vilken plattform man tänker använda som primär plattform. Det vanligaste är att man använder en nedladdningsbar plattform som primär plattform och använder mobilapparna när man är på språng och snabbt vill kunna kontrollera och eventuellt öppna eller stänga en position.

Som kund hos AvaTrade kan du självfallet välja vilken plattform du önskar använda för din CFD-handel. MetaTrader 4 är en av de mest kända och populäraste på marknaden, medan AvaTrader kan vara lättare att hantera, inte minst för nybörjaren. En annan fördel med vår egna plattform AvaTrader är att det tekniska analysverktyget Autochartist är kompatibelt med denna plattform. Om du har frågor om vilken plattform som passar dig får du gärna kontakta någon av våra specialister.

Öppna CFD-handelskonto direkt

Nu när du har fått en grundläggande förståelse för CFD-handel kan du läsa vidare om olika typer av CFD-instrument du intresserar dig för, oavsett om det handlar om råvaror, aktier, index, guld eller olja osv. Det gör du lättast genom att klicka på någon av flikarna i början av sidan. Om du känner dig redo för ett demokonto eller ett handelskonto kan du öppna ett direkt för att börja handla ditt favoritinstrument redan idag.