CFD-handel

CFD-handel

Allt du ville veta om CFD-handel

Om vi nämner ordet CFD så skulle nog de flesta skaka på huvudet och undra vilken konstig förkortning det är. För det är just en förkortning av engelskans Contract For Difference. CFD är ett finansiellt derivata instrument som är mycket användbart vid online-handel. Varför? Låt oss visa dig varför just DU ska ägna dig åt detta redan idag hos AvaTrade.

Hur använder du CFD:er på bästa sätt?

Har du ett jättelikt garage eller en cistern där du kan fylla på de tusentals liter råolja du precis köpte på marknaden? Nej, vi trodde inte riktigt det. Med CFDs så slipper du faktiskt äga den fysiska tillgången när du handlar. Men, vänta lite nu. Hur kan det fungera? Jo, i CFD-handel så kan du inte bara handla råvaror, men också på valutor, index och aktier där du spekulerar på själva priset. Då slipper du äga varan och det stora garaget. Utbudet av CFD är enormt och du väljer själv vad du vill handla på. När du spekulerar på priset så kan du självklart även göra det i båda riktningarna. Tror du att AMDs aktie är på väg ner eller upp? Om du tror att den kommer stiga så handlar du på det och har den gjort när positionen stängs så tjänar du pengar. Kort sagt, skillnaden i värde gör att du tjänar pengar eller inte.

Ta reda på hur du öppnar ett handelskonto på 1 min

CFD-handel steg för steg

Det första du måste göra är såklart att ha ett konto hos oss. Registreringsprocessen är enkel och du klickar bara på länken ovan så kommer du igång. Sedan måste du såklart ha pengar på ditt konto. Du väljer därefter vilken typ av plattform du vill handla på. MetaTrader 4 är en av de mest kända och populäraste på marknaden, medan AvaTrader kan vara lättare att hantera, inte minst för nybörjaren. En annan fördel med vår egna plattform AvaTrader är att det tekniska analysverktyget Autochartist är kompatibelt med denna plattform. Om du har frågor om vilken plattform som passar dig får du gärna kontakta någon av våra specialister.

Handeln med CFD-kontrakt är väldigt lättbegriplig. Du väljer helt enkelt den tillgång du vill handla och placerar din order. Låt oss ta AMD-aktien som vi nämnde ovan som exempel. Om du tror att den kommer stiga så placerar du en ”Köp-order”. Detta kallas också att ”gå lång”. Självklart kan du också handla på motsatsen. Om du tror kursen kommer falla så placerar du en sälj-order. Detta kallas för att blanka eller ”gå kort”. Detta gör CFD-handel väldigt flexibelt.

Kontrakt och förfallodagar inom CFD-handel

CFD-kontrakt har likt terminer en förfallodag. För att våra kunder ska kunna handla utan avbrott innebär detta att en öppen position automatiskt övergår i det nya kontraktet med justering för prisskillnad mellan de två underliggande kontrakten. Du kan hitta alla förfallodatum för CFD-kontrakt här. För att undvika att en position övergår i det nya kontraktet kan du förstås stänga den innan förfallodagen.

Strategier för CFD-handel

För det första så behöver du känna till att precis som all annan handel så är CFD-handel inget garanterat sätt att tjäna pengar på. Marknaden kan vara mycket volatil och detta kan leda till vinster såväl som förluster. All handel medför ett visst mått av risk, men du kan hantera den här risken på olika sätt. Ett sätt är att använda det som AvaTrade tillhandahåller och som heter AvaProtect. Det är ett riskhanteringsverktyg som gör det möjligt för dig att få tillbaka pengar på affärer som går med förlust. Dock betalar du en avgift för det.

När det gäller marknaden så är det viktigt att verkligen känna till vad du handlar på och när. Att följa finansnyheter är inte bara viktigt, men kan vara avgörande. Kolla in hur t.ex. AMD har gått det senaste kvartalet. Går de med vinst, är ett nytt grafikkort att vänta som tar upp kampen med konkurrenten Nvidia? Alla dessa faktorer påverkar liksom övriga marknadssentiment.

Vi rekommenderar dig också att ha en plan för din handel och att följa den- oavsett vad som händer. Låt inte din magkänsla styra, fatta beslut baserade på rationalitet och logik.

Oavsett om du är nybörjare eller proffs så är det alltid bra att börja handla med ett demo-konto. Detta liknar på alla sätt ett riktigt konto, men du handlar för låtsaspengar och kan därmed testa dina strategier på ett riskfritt sätt.

Slutligen vill vi slå ett slag för oss själva och alla andra av våra duktiga handlare där ute. Du kan nämligen kopiera andras handel med verktyget DupliTrade. Ser du en handlare som lyckats bra? Okej- kopiera dennes handel så kanske Fru Fortuna ler mot dig också.

Hävstång och marginalhandel

Om du inte har ett stort kapital att sätta in på en affär så kan hävstång vara ett mycket bra alternativ. Med hävstång så kan du öka din exponering mot marknaden och öppna en mycket större position än vad du normalt hade haft råd med. Ett av de största skälen till CFD-handelns växande popularitet är möjligheten till handel på marginalen. När du handlar på marginalen behöver du endast täcka en liten andel av den underliggande tillgången när du genomför en affär. När det gäller de tillgångar som det handlas med mest kan marginalen vara så låg som 0,50% – hävstångseffekt på 400:1 – vilket betyder att du endast behöver betala 0,5% av affärens värde. Precis som du säkert förstår så är fördelen enormt stor, men nackdelen är att skulle affären med hävstång gå med förlust så kan förlusterna likaså bli enorma. Hävstången, eller marginalkraven, varierar från produkt till produkt. Exempelvis stora aktieindex såsom Nasdaq 100, S&P500 och DJ30 handlas med den hävstång som just nämndes, medan ett mindre aktieindex som svenska OMX30 handlas med marginalkravet 2% vilket översatt i hävstångseffekt blir 50:1. En råvara såsom råolja handlas med marginalkravet 1%, dvs. hävstångseffekt på 200:1, medan guld handlas med marginalkravet 0,50% vilket ger en hävstång på 400:1.

För att se den fullständiga listan med handelsvillkor för samtliga produkter kan du klicka här. Produkterna är sorterade efter typ av instrument, så är du t.ex. intresserad av CFD-handel med råvaror ska du klicka på ”Commodities”. Där får du även information om i vilka enheter produkten handlas i, t.ex. råoljans enhet är fat (på engelska: barrel), samt vilken symbol instrumentet motsvaras av på plattformen MT4 (MetaTrader 4).

Varför handla CFD hos AvaTrade?

De främsta fördelarna med CFD-handel hos Avatrade är:

  • Handla ett komplett utbud av tillgångar – råvaror, index, aktier samt mer därtill
  • Genomför större affärer genom hävstångseffekt på upp till 400:1
  • Köp eller sälj vilken tillgång som helst genom endast ett knapptryck
  • Inga växlings- eller förvaltaravgifter
  • Handla från en enda dataskärm eller mobil med MetaTrader 4 & AvaTrader
  • Kolla in alla index över finansiella instrument som du handla på hos oss

Den som handlar CFD:er hos AvaTrade får ta del av ett gediget utbildningsmaterial. Förutom allt det material du hittar i vår utbildningssektion, så erbjuder vi våra kunder artiklar och videor etc. på vår exklusiva utbildningssajt SharpTrader (endast på engelska).

Förutom ett brett utbud förbehållet AvaTrades kunder finns även många artiklar för nybörjare inom CFD-handel som inte kräver inloggning. Utöver artiklarna som berör valutahandel kan du t.ex. läsa introduktioner till handel med guld samt andra metaller, olja och jordbruksprodukter, hur man beräknar prisrörelser samt mycket mer.

Öppna CFD-handelskonto direkt

Nu när du har fått en grundläggande förståelse för CFD-handel kan du läsa vidare om olika typer av CFD-instrument du intresserar dig för, oavsett om det handlar om råvaror, aktier, index, guld eller olja osv. Det gör du lättast genom att klicka på någon av flikarna i början av sidan. Om du känner dig redo för ett demokonto eller ett handelskonto kan du öppna ett direkt för att börja handla ditt favoritinstrument redan idag.

Handla på 1 min ✓ Noll dolda avgifter ✓ EU reglerad mäklare