Vad är CFDer?

Vad är CFDer?

Vad är en CFD?

En CFD (contract for difference) är en populär finansiell derivatprodukt som gör det möjligt för investerare att handla på prisförändringar på olika finansiella tillgångar. Ett CFD-kontrakt är helt enkelt en överenskommelse att betala skillnaden mellan öppnings och stängningspriset på en underliggande tillgång. Som investerare så kommer du att tjäna pengar om din förutsägelse om prisriktningen är rätt (mäklaren kommer alltså betala ut pengarna till dig) och vice versa om du hade fel (då måste du betala pengarna som förlusten innebär till mäklaren).

Vad är CFD-handel?

CFD trading är helt enkelt att du spekulerar på prisförändringarna på en underliggande tillgång. Om du tror att priset kommer gå upp så går du lång och annars går du kort.

Hur fungerar CFD-handel?

När du köper ett CFD-kontrakt så äger du inte den underliggande tillgång, till exempel guld, koppar eller en Tesla-aktie utan du spekulerar bara på dess pris. CFDer kan handlas med hävstång vilket innebär att handlare bara behöver en liten summa pengar (marginal) som då kontrollerar en större position på marknaden. Om en mäklare således erbjuder en hävstång på upp till 100:1 så behöver ditt eget kapital bara vara på $1000 för att kontrollera en position värd $100000 på marknaden. Hos oss på AvaTrade, så erbjuder vi en hävstång på upp till 400:1 på CFD-handel.

Hävstången gör också att handlare kan sprida sitt kapital och tjäna förstorade vinster med bara lite egna pengar, men detta kan också vändas till din nackdel. Om marknaden går emot dig så kan förlusterna också bli enorma. CFD-priser ges oftast som ett par, bid och ask priser. Bid priset är det högsta priset som en köpare är villig att acceptera, medan ett ask pris är det lägsta priset en sälja är villiga att godta.

Skillanden mellan bid och ask priset kallas för spread och det är det som är själva kostnaden i handel med CFDer. Spreaden är vanligtvis en liten summa jämfört med värdet på affärspositionen. Hos AvaTrade kan spreads ligga på så lite som 0,01 % (eller ännu lägre) of the overall trade position.

Handlare kan också behöver betala ytterligare avgifter utöver spreads när de lämnar sina positioner över natten. Detta kallas för rollover avgifter eller swappar. Helt enkelt kan man säga tt det är kostnaden du tar för att behålla positionen öppen över natten och är främst användbart om du handlar på olika börser i olika tidszoner och inte vill behöva gå upp mitt i natten för att öppna eller stänga dina positioner. Spreads och rollovers är de enda avgifterna som du betalar för CFD-handel hos AvaTrade- alltså inga provisioner eller dolda avgifter.

Vad kan handlas för CFDer?

CFDer kan handlas för i princip vilken finansiell tillgång som har ett pris på det. Eftersom du bara handlar på priset så behöver du inte äga tillgången.

Hos AvaTrade så erbjuder vi CFDer för:

 • Valutapar
  Handla på växelkursen på stora, små och exotiska valutapar från hela världen.
 • Aktier
  Aktier (också känt som andelar) är enhet av ägandeskap för företag. Aktier köps och säljs på börser men inom CFD-handeln så behöver du bara gå lång eller kort.
 • Råvaror
  Råvaror är viktiga inom den internationella handeln. Det finns olika slags råvaruterminer som du kan handla på inkl. metaller, energi, jordbruksvaror, boskap och mer.
 • Index
  Index är viktade statistiska mätningar som spårar prestandan för en utvald samling aktier. Dessa kan vara relaterade till en viss bransch, aktiebörs eller till och med land.
 • ETFer
  ETFer (Exchange Traded Funds) är en typ av investeringsfond men som handlas på aktiebörser. ETFer håller tillgångar som aktier, obligationer och råvaror.
 • Kryptovalutor
  Kryptovalutor är en slags digital valuta. De har vuxit snabbt och är en spännande tillgång att handla på.
 • Obligationer
  Obligationer är en slags skuldsedlar som regeringar och bolag utger. De handlas offentligt.

CFD Handelsmetoder

Det finns flera handelsmetoder du kan använda när du handlar med CFDer och den mest populära av dem är lång vs kort.

 • Lång position
  Kort sagt innebär det att en person KÖPER vid en affär. Detta innebär att han tror att tillgången kommer stiga eller se en ökning av värdet över tid. Han KÖPER då när priset är lågt och SÄLJER när det är högre.
 • Kort position
  Den korta positionen sker när en handlare tror att tillgången kommer tappa i värde och man har valt att sälja, men att man kanske sedan köper tillbaka kontraktet senare. Det innebär att han säljer när priset är högre och köper när det är lägre. Detta kan verka svårt att förstå till en början, men med lite övning så är det rätt naturligt. Detta innebär att du kan handla CFDer när marknaden faller, inte är fallet med aktier och detta är en enorm fördel med CFDer.  
 • Hedging – CFDer ett effektivt verktyg för hedging. Detta är en strategi som innebär att du öppnar positioner som är skapade för att motverka förluster av en annan position i en portfölj. Om du t.ex. äger aktier i Meta (Facebook) som investerare så kommer du tjäna pengar om Metas aktier stiger. Men om den faller så förlorar du pengar. För att hedga mot detta så kan du öppna en kort CFD-position för aktien. CFD affären kommer tjäna dig pengar som kommer motverka förlusten du gör med den andra investeringen när Metas aktiepris faller.  

Vilka är fördelarna med CFDer?

 • Inga växlingsavgifter
  Du äger inte den underliggande tillgången och du har inga rättigheter eller skyldigheter till den. Det är ett kontrakt mellan dig och AvaTrade och du betalar ingen provision.
 • Handel med hävstång
  Du behöver betydligt mindre eget kapital för att öppna en affär i jämförelse med att äga den underliggande tillgången. Dock kan både vinster som förluster förstoras.
 • Multifunktionell investering
  Funktionen att kunna handla på en rad olika instrument från samma handelsplattform.
 • Handla på både stigande och fallande marknader
  Open either short or long positions according to the market conditions and your trading strategy.
 • Hedging potential
  En buffert för dina affärer om affären inte går dit du vill att den ska gå. Du kan då öppna motsvarande position i motsatt riktning för att minska riskerna.

Vilka är nackdelarna med CFDer?

Prisvolatilitet och hävstång samt den praktiska anpassningen med hedging har gjort CFD-handel lönsamt och även funktionellt för många investerare som vill handla på deras favorittillgångar på nätet. Men detta är inte utan risker.

Hävstång – Detta är ett tveeggat svärd som nämnt innan. Eftersom förlusterna kan bli enorma och förstoras till ofantliga proportioner så bör du ha med dig att eftersom förlusterna alltid beräknas på hävstångsbeloppet så finns det alltid en risk för en marginal call. Detta är en situation som gör att mäklaren kräver att handlaren sätter in mer pengar på kontot för att täcka upp förlorande positioner på marknaden. Annars kommer man stänga den förlorande positionen så att handlarens saldo inte kommer på minus.

Volatilitet – CFD–handel innebär omfattande risker från volatilitet på marknaden. När det är hög volatilitet som t.ex. när ekonominyheter släpps så kan kostnaden för CFD-handel öka eftersom spreads blir större. Genom att betala stora pengar i spreads så kan du inte använda kortsiktiga strategier och vinstmarginalerna minskar också.

Andra rekommenderade guider:

Varför ska du handla CFDer hos AvaTrade?

Välj vad du vill handla på från det stora utbudet av råvaror, aktier och index med riktigt bra villkor och hängiven support.

Vad är CFDer infografik

what are CFDs Infographic

Klicka på bilden för att se hela infografiken.

Börja handla CFDer med en reglerad mäklare hos AvaTrade idag!