Handla obligationer & statspapper

Handla obligationer

En guide till att handla obligationer på nätet

Du kanske känner till att dina föräldrar förr i tiden innehade besparingar i form av obligationer eller att när du spelade sällskapsspelet Finans så kunde du köpa obligationer där. Faktum är att obligationer fortfarande går att handla med på nätet och AvaTrade ger dig här ett gyllene tillfälle att vässa upp dina kunskaper i ämnet!

Vad är en obligation?

Egentligen så finns det tre typer av obligationer: statsobligationer, premieobligationer och företagsobligationer. Den första brukar kallas för statspapper och är utfärdade av stater. Det är mycket förenklat ett lån som staten tar av långivarna, i det här fallet du. Istället för att låna av en bank till dyr ränta så ger man du som investerare chansen att agera långivare. En statsobligation betalar ränta till dig och lånet förfaller efter en viss tid varpå du får tillbaka din investering. Statspapper är bland de säkraste investeringarna du kan göra, har oerhört låg risk, men betalar däremot väldigt lite. För statsobligationer finns det en enorm andrahandsmarknad, men man bör alltid hålla koll på inflationsrisken samt stora omvälvande politiska händelser såsom krig och revolutioner.

Företagsobligationer fungerar på exakt samma sätt som statsobligationer, men utfärdas av ett företag. Man köper i det nominella beloppet och får sedan ränta som utdelning. Företagsobligationer är betydligt mer osäkra eftersom en stat sällan går i konkurs (även om det har hänt).

Premieobligationer är den tredje typen av värdepapper vi kommer nämna, om en mycket kort. Anledningen till den är att Riksgälden slutade att utfärda dem år 2016, men handel kan fortfarande ske med de som redan har getts ut. En premieobligation fungerar lite annorlunda än en statsobligation eftersom räntan samlas i en pott som sedan lottas ut bland alla innehavare av obligationerna. Detta påminner om ett slags lotteri och var förr en mycket vanlig sparandeform. Man är garanterad en viss ränta, men kan också få betydligt mer om man har tur. Vinsterna dras efter en plan och efter den serie av obligationer man har. Dessa löper sedan ut och man får tillbaka sitt ursprungliga belopp man investerade plus garantiräntan.

Utöver dessa tre finns det även en rad andra mindre obligationer som t.ex. gröna obligationer som har ett miljösyfte där pengarna öronmärks för detta syfte. Du kanske också känner till ”war bonds” eller krigsobligationer som du säkert sett i filmer om andra världskriget. De fungerar på samma sätt som statsobligationer, men har ett syfte att få fram mer pengar för att finansiera statens krigsinsats.

Hur handlar du obligationer online?

AvaTrade erbjuder amerikanska, europeiska och asiatiska statsobligationer (också kända som statspapper eller säkerheter) att handla som CFDs på MetaTrader 5– världens mest populära handelsplattform.

Hos oss får du konkurrenskraftiga spreads och en hävstång på upp till 5:1 -med andra ord, du hittar inget bättre ställe för handel med obligationer på nätet! så finns det inget bättre ställe än att handla obligationer och statspapper.

Handla CFD-obligationer

Om du inte har så mycket kapital så kan CFD:er vara riktigt bra för dig. Du kan då spekulera på prisrörelsen på en obligation, det som kallas CFD:er. Med dessa så behöver du inte äga den underliggande tillgången. AvaTrade gör det möjligt för dig att spekulera på det skiftande värdet av allmänna egenskaper av statsobligationer som t.ex. den 10-åriga amerikanska T-sedeln via CFD-handel.

Fördelen med CFD-handel är att du kan handla lång (köpa) eller kort (sälja) enkelt, handla med hävstång för att kunna ta en större position och allt detta från en vanlig näthandelsplattform som MetaTrader 4 eller vår AvaTradeGO mobilapp.

För mer information om handelsvillkor och CFD rollover-beräkningar, klicka här.

AvaTrade erbjuder för närvarande följande statspapper:

  • 5-åriga amerikanska T-sedlar
  • 10-åriga amerikanska T-sedlar
  • 30-åriga amerikanska T-obligationer
  • Euro-Bund
  • Japanska statsobligationer

Gör oss till din CFD-mäklare. Börja handla obligationer hos AvaTrade!