Precis som AvaTrade spå erbjuder många mäklare sina kunder möjligheten till hävstång för att kunna öka värdet på sitt handelskapital. Hävstång är precis som att låna pengar från mäklaren för att få ökad exponering på marknaderna. Hävstång ökar potentialen för belöningar såväl som risken. Mäklarkonton möjliggör hävstång genom handel på marginalen.

Öppna ditt handelskonto med hävstång hos AvaTrade eller prova vårt riskfria demo-konto!

Vad är hävstång i handel?

Handel med hävstång är ett kraftfullt verktyg för CFD-handlare. Det kan hjälpa investerare att maximera vinsten även på små prisförändringar, för att deras kapital ska växa exponentiellt och att öka dess exponering på deras önskade marknader. Dock är det värt att nämna att hävstång också kan vara emot dig. Även fast dina vinster kan öka när priserna på tillgångarna går bra för dig så är också motsatsen reell när priserna går emot dig.

När du handlar med hävstång så lägger du ner en ”liten summa”, men får chansen att kontrollera en mycket större position på marknaden. Den lilla summan kallas för ”marginalen”. Summan av hävstång som en mäklare erbjuder beror på regleringskrav som den är i linje med, i alla domsagor som den är tillåten att erbjuda sina tjänster i.

I hävstångshandel så behöver handlaren enbart investera en viss procent av hela positionen. Detta kan ändras beroende på hur mycket hävstång mäklaren erbjuder, hur mycket av hävstången handlaren vill utnyttja och den förlitar sig också mycket på regleringsmyndigheter som har som uppgift att se till att reglerna följs för online handelsbranschen i den specifika domsagan.

Dessutom så använder handlare hävstång beroende på sin erfarenhet, investeringsmål, känsla för risktagande såväl som den underliggande marknaden de handlar på.  I de flesta fall så är det professionella handlare som tenderar att använda hävstång mer aggressivt, medan nya och inte så erfarna handlare rekommenderas att använda hävstång med försiktighet. Konservativa handlare tenderar också att använda minimi nivån på hävstången, medans handlare som tar höga risker kan använda den mer flexibelt.

Typen av marknad kan också bestämma hur stor hävstång handlare kan använda. Flyktiga marknader såsom guld och Bitcoin, bör handlas med minsta möjliga hävstång, medan andra midnre flyktiga tillgångar som inte rör sig så vilt i pris såsom EURCHF par, kan handlas med en högre nivå av hävstång.

Hävstångsproportionen är en representation av värdet på positionen i relation till investeringsbeloppet som krävs. På AvaTrade så kan forex-handlare handla med en hävstång på 400:1. Detta varierar dock beroende på domsagan du befinner dig i, såväl som tillgångsklassen du handlar med.

Tänk på detta: med en hävstång på 400:1, så kan du kontrollera en handelsposition på $100000 på marknaden med bara $250! Detta innebär att med en positive prisförändring på bara 1% så blir det en vinst på $1000 (1% of $100000). Utan hävstång så ger samma prisrörelse bara en vinst på $2,5 (1% of $250). Detta innebär i sin tur att dina handelspositioner och resulterande vinster/förluster multipliceras med 400 gånger. Det är därför man ofta brukar saga att hävstång är ett tveeggat svärd. Med hävstångshandel så är vinsten flerfaldigad, men förluster kan också vara förödande.

När du handlar med hög hävstång så är det enkelt att förlora mer än sitt kapital. Men, på AvaTrade så erbjuder vi ett garanterat skydd mot negativt saldo, vilket innebär att du aldrig kan förlora mer än du har på ditt handelskontosaldo.

Vad är marginalhandel?

Precis som vi förklarade ovan, så är ‘marginalen’ , ett penningbelopp en mäklare tillåter en handlare att handla med på en mycket större position på marknaden. Egentligen kan man säga att den är en slags säkerhetspant som mäklaren håller. När man innehar handelspositioner så kan prisförändringar på marknaden leda till att villkoren för marginalen ändras också. På de flesta plattformar så kommer informationen om de olika marginalvillkoren att visas på ditt handelskonto. Här är vad några olika marginaldefinitioner och begrepp betyder:

 • KontosaldoDetta är det totala tillgängliga beloppet på ditt konto som ditt handelskapital. Kort sagt- dina pengar du handlar för.
 • MarginalkravDetta har vi diskuterat ovan som det belopp som din mäklare kräver att du lägger in som “säkerhetspant” för att kontrollera en handelsposition på marknaden. Den benämns ofta som ett procentantal. Till exempel så om du använder en hävstångsnivå på 100:1 så är marginalkravet 1%, om marginalkravet däremot är på 400:1 så är marginalkravet 0.25%.
 • Använd marginalDetta penningbelopp halls som “pant” av din mäklare så att du kan hålla dina öppna handelspositioner igång. Pengarna är fortarande teoretiskt sett dina, men du kan bara använda dem efter att de öppna positionerna är stängda.
 • Tillgänglig marginalHelt enkelt pengarna på ditt handelskonto som är tillgängliga för att öppna nya handelspositioner på marknaden.
 • Marginal callEtt marginal call är en notifiering från din mäklare att din marginalnivå har fallit under nivån som krävs. Denna notis eller call som den också kallas är fruktad av handlare. Ett marginal call händer när förlusterna på en öppen handelsposition överstiger (eller är på väga att göra det) din använda marginal. När du får en marginal call så ombeds du egentligen att sätta in mer pengar på ditt handelskonto för att hålla uppe öppna affärer för om du inte gör det så kommer mäklaren att automatiskt stänga den öppna positionen. Till exempel så om du har en marginal call nivå på 20% så betyder det att din mäklare kommer skicka notisen om marginal call när dina öppna affärer har uppnått förluster på över 80% av ditt kontosaldo.

Öppna ditt hävstångs-handelskonto hos AvaTrade eller prova vårt riskfria demo-konto!

För- och nackdelar med handel med hävstång

Fördelar med hävstång

 • Boostar ditt kapitalHävstång boostar ditt tillgängliga kapital så du kan investera på olika marknader. Till exempel så har du med en hävstång på 100:1 kontroll på $100000 i handelskapital med bara $1000. Det här betyder att du kan allokera meningsfulla belopp till handelspositioner i din portfölj.
 • Lån utan räntaHävstång är egentligen ett lån från din mäklare till dig som gör det möjligt för dig att ta en större position på marknaden. Detta “lån” har dock ingen form av ränta eller andra skyldigheter och du kan utnyttja det så som du önskar när du handlar.
 • Förstorade vinsterHandel med hävstång gör det möjligt för handlare att tjäna förstorade vinster från affärer som går vägen för dem. Vinster tjänas på handelspositioner som kontrolleras och inte på den marginal man sätter in. Det betyder  att handlare kan tjäna storkovan även om underliggande tillgångar gör marginella prisrörelser.
 • Lindring mot låg flyktighetPrisförändringar på marknaderna sker oftast i cycler med hög eller låg flyktighet. De flesta handlare tycker om att handla på högflyktiga marknader eftersom pengarna man tjänar beror på prisets rörlighet. Detta innebär att perioder av låg flyktighet kan vara frustrerande för handlare då priset inte rör sig så mycket. Som tur är så kan handlare casha in större vinster med handel med hävstång även i dessa ”tråkiga” perioder med låg flyktighet.
 • Handla på premium marknaderHävstång gör det möjligt för handlare att handla instrument so manses vara dyra elelr prestigefyllda. Vissa instrument är prissatta som en premium och detta kan stänga ute många retail investerare. Men med hävstång så kan sådana marknader eller tillgångar bli handlade och exponera den genomsnittliga retail investeraren för många handelsmöjligheter.

Nackdelar med hävstång

 • Förstorade förlusterDen största risken med handel med hävstång är att precis som vinster så är även förlusterna förstorade när marknaden går emot dig. Hävstång kanske kräver ett minimum av kapitalutlägg, men eftersom handelsresultat baseras på den totala positionsstorleken du kontrollerar så kan förluster bli omfattande.
 • Marginal call riskDen fruktade “marginal callet” från din mäklare sker när flytande förluster överstiger din använda marginal. Eftersom hävstången förstärker förluster så kommer det alltid att finnas en konstant “marginal call” risk när du har öppna handelspositioner i de snabba och dynamiska finansmarknaderna.

Exempel på Hävstångshandel – Retail kunder

Låt oss titta på ett annat exempel, den här gången med guld. Priset av ett Troy ounce med guld är $1327. Handlaren tror på att priset kommer att stiga och vill öppna en stor köp-position med 10 enheter.

Priset för denna position blir $13270, som inte bara är ett stort belopp att riskera, men många handlare har helt enkelt inte så mycket pengar.

Med en hävstång på 20:1 erbjuden av AvaTrade, eller en  5% marginal, så kommer beloppet minska ordentligt, vilket innebär att för varje $20 i positionen, så behöver handlaren bara investera $1 från sitt eget konto, vilket bara blir $663.5.

Marginal Call – Hur fungerar det?

För att kunna använda hävstång så måste en handlare ha tillräckligt mycket pengar på sitt konto för att kunna täcka ev. förluster. Varje mäklare har sina krav. AvaTrade kräver att en retail handlare innehar kapital på minst 50%  av sin använda marginal för  MetaTrader 4 och AvaOptions-konton.

Om vi går tillbaka till exemplen ovan så är positionens originalvärde $13,270; för både MetaTrader 4 och FX options handels konton. Med hävstång så investerar handlaren $663.5 av sitt eget kapital och om han har 50% av sin använda marginal i kapital, med andra ord $331.75, så kommer hans positioner vara öppna.

Om handlaren dock har förluster och hans kapital faller under 50% av den använda marginalen på MetaTrader 4 och AvaOptions-konton, så kommer mäklaren att stänga ner kundens position(er) i ett ”Marginal Call”.

På AvaOptions så kommer kundens alla positioner stängas, medan MetaTrader 4 kommer stänga den största förlorande positionen först och därefter fortsätta att stänga positioner tills kapitalnivån återvänder till över 50% av den använda marginalen.

Exempel på handel med hävstång – Pro/Icke-EU-kunder

I det häe exemplet ska vi titta på priset på ett Troy ounce av guld på $1327. Handlaren tror på att priset kommer att stiga och önskar öppna en stor köp-position med 10 enheter.

Priset för denna position blir $13270, som inte bara är ett stort belopp att riskera, men många handlare har helt enkelt inte så mycket pengar. Med en hävstång på 200:1 erbjuden av AvaTrade, eller en  0.5% marginal, så kommer beloppet minska ordentligt, vilket innebär att för varje $200 i positionen, så behöver handlaren bara investera $1 från sitt eget konto, vilket bara blir $66.35.

Marginal Call – Pro/Icke-EU kunder

För att kunna använda hävstång så måste en handlare ha tillräckligt med pengar på sitt konto för att kunna täcka ev. förluster. Varje mäklare har sina olika krav och AvaTrade kräver att en Pro/Ej- EU handlare har ett kapital om minst 10% av sin använda marginal för MetaTrader 4 och AvaOptions konton.

Om vi går tillbaka till exemplet ovan så är positionens original värde på  $13270 för både MetaTrader 4 och FX optioner handelskonto.

Med hävstång så investerar handlaren $66.35 av sitt eget kapital och om han har 10% av den använda marginalen i kapital, med andra ord, $6.64, så kommer hans positioner förbli öppna.

Om handlaren dock får förluster och hans kapital faller under 10% av den använda marginalen på MetaTrader 4 och AvaOptions konton, så kommer mäklaren att stänga kundens positioner.

På AvaOptions så kommer alla kundens positioner stängas samtidigt, medan MetaTrader 4 kommer stänga den största förlorande positionen först och fortsätta att stänga positioner tills kapitalnivån återvänder till över 10% av den använda marginalen.

Hävstångshandel med AvaTrade

AvaTrade erbjuder många instrument och varje sådant har olika hävstänger som också kan ändras beroende på den handelsplattform du väljer att jobba med. Det är viktigt att du vet vilken hävstång som finns tillgänglig innan du börjar handla.

För att undvika ett marginal call så se alltid till att du har tillräckligt med kapital på ditt kontosaldo så att du alltid kan fortsätta med din handel i lugn och ro.

Slutligen så är det värt att testa vår funktion AvaProtect. Det är ett riskhanteringsverktyg som skyddar dina öppna positioner som du ställer in du öppnar en affär.

Den håller så länge som du själv vill det och om din affär förlorar vid förfallodatumet så får du alla pengarna tillbaka på ditt konto, minus avgiften du betalade för AvaProtect™ funktionen.

Vanliga frågor och svar om hävstång

 • Kan hävstång leda till att mitt konto går minus?

  Eftersom AvaTrade har ett krav på 50% marginal och använder marginal call så är risken att du får omfattande förluster som överstiger ditt kontosaldo minimerade, men kan inte helt och hållet elimineras. Under en period av extrem flyktighet så är det möjligt att en position kan röra sig så snabbt emot dig att det helt enkelt inte är möjligt avsluta en förlorande position i tid för att hindra att ditt kontosaldo går på minus.För att undvika detta så rekommenderar vi starkt att du hanterar din hävstång på ett smart sätt.

 • Vad är skillnaden mellan hävstång och marginal?

  Även fast hävstång och marginal är nära besläktade så är de inte samma sak. Båda innefattar att man lånar för att kunna få handla på finansmarknaderna, men hävstång innebär att man tar på sig en skuld, medan marginal är det faktiska pengarna eller skulden som handlaren har tagit för att kunna investera på finansmarknaderna. Hävstång är ofta sammanfattad som en ratio som 1:30 eller 1:100, som indikerar hur mycket skuld man kan ta för att öppna en position, medan marginal är den faktiska summan man lånar för att skapa hävstången.
  Till exempel med en hävstång på 1:100 så kan du kontrollera $100 av en tillgång med bara  $1 i marginal.

 • Finns det några nackdelar med hävstång?

  Hävstång är ett mycket komplicerat finansverktyg och det bör man respektera. Det må låta fantastiskt i teorin, men verkligheten kan vara mycket annorlunda så fort handlare inser att hävstång inte bara kan förstora vinster, men också förluster. Varje affär som använder hävstångsom går emot handlaren kommer att skapa förlust som är mycket större än utan hävstången. Det är därför försiktighet är rekommenderat innan man har fått mer erfarenhet av hävstång. Det kan leda till en längre och mer framgångsrik handelskarriär.

Öppna ditt handelskonto med hävstång hos AvaTrade eller prova vårt riskfria demo-konto!