Hur man handlar index?

Lås upp potentialen för indexhandel med vår insiktsfulla guide och användbara tips.
Lär dig hur du analyserar indexrörelser, utför affärer,
och fatta välgrundade beslut.
Index ger dig ett unikt sätt att få exponering till globala finansmarknader. Om vi antar att du redan vet vad index är och hur de är sammanställda och beräknade så är det dags att dyka in på hur man handlar dem effektivt.

Så här handlas index

BIndex är i sig själv inte ett finansiellt instrument som du kan handla på- det är bara ett sätt att mäta hur en samling aktier utvecklas.  Det finns dock sätt som du kan få exponering till hur det går för ett index på marknaden.

Med AvaTrade så kan du handla index via CFDer som är produkter med hävstång. CFDer är finansderivata som gör det möjligt för handlare att spekulera på den underliggande tillgången utan att äga den. CFDer har inga handelsbegränsningar som t.ex. kontraktsbelopp eller förfallodatum. När du handlar på index via CFDer så kan du också tjäna pengar när priserna stiger eller faller. 

AvaTrade erbjuder index-baserade CFDer via två olika kontraktstyper:

 • CFDs som indexterminer
 • Indexterminer som CFDer baseras på respective index terminers kontrakt som har bredare handelstimmar än indexet självt.  De har transparent prissättning och handlas utan provision eller förvaltningsavgifter.  De finns tillgängliga för alla handlare och i visa domsagor så är de också befriade från kapital och stämpelskatter.

 • ETF CFDs
 • ETFer, eller Exchange-Traded Funds, är derivata finansiella instrument som handlas på aktiebörser ungefär som enskilda aktier. De är utformade att spåra utvecklingen av vissa marknadsindex medan de i sin tur erbjuder investerare diversifiering, likviditet och bekvämlighet.

  Du kan handla ett brett utbud av globala index-CFDer hos AvaTrade med attraktiva handelsvillkor som flexible hävstång, funktionalitet på flera plattformar, ett prisbelönt kundsupport team och internationell reglering.Hur börjar du handla index CFDs

Här följer en sammanfattande steg-för-steg guide som lär dig grunderna hur man handlar aktie-index.

 • Välj en pålitlig mäklare
 • Ett av de viktigaste besluten du måste ta är att välja en mäklare som känns rätt för dig. Det första du måste göra är att kolla upp om mäklaren är reglerad där du bor. Dessutom skall du läsa det finstilta, handelsvillkoren som mäklaren erbjuder, metoder för insättningar/uttag, tillgängliga handelsplattformar, kundsupport på svenska etc.

 • Öppna och sätt in pengar på ditt handelskonto
 • Öppna ett riktigt (med riktiga pengar) och ett demo-konto. Hos AvaTrade så kan du handla på index genom att öppna följande konton: WebTrader, MT4, eller MT5. Vissa index är exklusiva för MT5-plattformen så du behöver beakta detta när du väljer vad du önskar handla på. Du kan också välja olika typer av konton som vanligt, professionellt, islamiskt (utan swappar) allt efter dina behov och önskemål.

  Dock behöver du kapital att handla med och du kan sätta in pengar på ditt AvaTrade-konto via säkra och bekväma metoder som t.ex. bank/kreditkort och banlöverföring. Andra alternativ är sk e-plånböcker som Skrill, Neteller och PerfectMoney. Hos AvaTrade, så kan ditt kontosaldo vara nominerat i USD, EUR, GBP eller AUD. Minsta insättningsbeloppet är 100 enheter av den basvaluta du väljer. Om du t.ex. väljer USD så är minsta insättningen på $100.

 • Välj indexet som du vill handla på
 • Det är nu sags att välja vilket index du vill handla på. När det kommer till det här valet så bör du väga in faktorer såsom handelsvillkor och tider och hur mycket risk du är villig att utsätta dig för.

  Du kan kolla in alla handelsvillkor för AvaTrades samtliga index här.

 • Öppna en affär
 • Efter du har bestämt dig på vilket index du skall handla på så är det dags att öppna en handelsposition på marknaden. Du kan antingen köpa (gå lång) om du förväntar dig att priset på det underliggande indexet skall stiga eller sälja (gå kort) och då innebär detta om du tror att priset i motsats kommer falla.

  Nedan kommer vi gå in på de olika faktorer som påverkar indexpriserna. Du kan också besöka vår utbildningssida för att lära dig mer om olika tekniska analysmetoder som kan hjälpa dig att handla på index på ett bättre sätt.

 • Övervaka din affär
 • Efter att du öppnat din affär så måste du hålla koll på den. Generellt sett kan man säga att det är rekommenderat att ha en tydlig handelsplan innan du handlar. Detta innebär att du har både stopp-lossar och vinstmål på plats. Index i sig själva innebär att de har beståndsdelar som triggar prisvolatilitet.  Till exempel så kan en omfattande förändring i en bolagsstyrelse påverka priset på ett helt index.

  Genom att hålla koll på affärerna så kan du ta reda på hur din handelsposition presterar i enlighet med de förväntningar du har. Dessutom kan du när det passer fatta de beslut som krävs eller minimera din riskexponering eller förstärka ev. vinster.

  Hos AvaTrade, så kan du bekvämt hålla dig ajour med dina index affärspositioner med vår exklusiva och prisbelönade AvaTradeGO mobila handelsplattform.

 • Stäng din affär
 • Din affär kommer automatiskt att stängas när du når din order om stop-loss eller take-profit.

  Stopp-loss ordern hjälper dig att begränsa dina förluster när priserna går emot dig, medan take-profit ordern hjälper dig att säkra dina vinster. Beroende på din handelsstrategi och plan så kan du manuellt stänga din affärsposition när som helst eller casha in delar av vinsterna.


Vad är det som rör indexpriset

Nedan har vi samlat några av de faktorer som påverkar priset på indexen:

which factors influence the index price

 • Ekonominyheter
 • Index är riktmärkesinstrument. Dess priser kan påverkas av generella ekonominyheter och händelser som t.ex. räntekurser, inflationssiffror, riksbankers tillkännagivanden, siffror på arbetslösheten och andra ekonomiska indikatorer..

 • Bolagens resultat
 • Ett bolags finansiella resultat ger dig viktig information om saker som t.ex. vinster/förluster, tillväxtsiffror, avkastning, utdelningar, framrida vägledning, bolagens tillkännagivanden och annan relevant information som aktieägarna behöver veta.

  Medan bolagens resultatrapporter sker på samma tid varje år så kan företaget alltid överraska marknaden med andra tillkännagivanden som kan påverka dess aktiepris och generella index. Dessa uttalanden kan innefatta förändringar i bolagsstyrelsen, regleringskrav, expansion på nya marknader, stämningar etc.

 • Förändringar i indexets sammansättning
 • Index ombalanseras i vissa perioder i enlighet med dess sammansättningskriterier. Den här ombalanseringen kan ge förändringar i dess beståndsdelars vikt när man lägger till och tar bort vissa av aktierna. Detta kan leda till prisrörelser i hela indexet.

 • Valutarörelser
 • Ett index kan påverkas av förändringar i valutakurser beroende på hur indexet ser ut. Om indexet till exempel består av bolag som får sina intäkter och vinster i US dollar så kan priset på aktierna stiga eller falla beroende på valutans styrka.

 • Geopolitiska nyheter och händelser
 • Som ett riktmärke för finansiella instrument så är ett index priser mottagliga för lokala och internationella politiska risker. Geopolitiska nyheter som spanner över gränserna som t.ex. handelskrig, val och invandringspolitik kan trigga osäkerhet bland marknadens deltagare och påverka priserna.

 • Råvarupriser
 • Priserna på viktiga råvaror som t.ex. guld och olja kan påverka indexpriserna. Olja påverkar levnadskostnaderna nivån på konsumtion på marknaden. Detta kan i sin tur påverka avkastningen och vinsterna i olika bolag och därmed påverka indexpriserna.

 • Investerares sentiment
 • Investerares sentiment är den kollektiva känslan som marknadens deltagare har gentemot en tillgång. Den kan påverkas av faktorerna ovan, men även av rykten som sprids i sociala media.

  När investerare känner sig tjuriga (som på investerarspråk innebär att man är optimistisk) så brukar de uttrycka detta på marknaden vilket skapar efterfrågan och som då triggar högre indexpriser. När de å andra sidan känner sig björniga (pessimistiska) så kan detta leda till lägre priser.


Indexhandelsstrategier

Index är unika och potentiellt sett lukrativa finansiella tillgångar. Nedan har vi samlat några av de främsta strategierna som indexhandlare använder:

 • Day Trading - Öppna och stäng affärer inom samma handelssession/dag
 • Nyhetshandel - Spåra nyheter såsom bolagens avkastningsrapporter, politiska och regleringsmässiga nyheter
 • Breakout Trading – Övervaka prisrörelser och tajma trender för att köpa och sälja vid optimala tider
 • Teknisk analysis - Använd price action och indikatorer som t.ex. Bollinger Bands
 • Positionshandel - Ta långtids-positioner i enlighet med en längre syn på marknaden
 • Trendhandel - Följ trender på marknaden

Besök länken för att lära dig mer om indexhandelsstrategier.

Handelstider för index

Ett index handelstider beror på börserna där är listades öppettider. Det är vanligtvis där indexets aktier och var de handlas någonstans som allt kommer att ske.

Nedan är en tabell där du hittar några av de traditionella handelstiderna för populära index:


IndexLandHandelstider för index (Mån-Fre GMT)Index CFD-handelstider (Mån-Fre GMT) *
US_500US14:30-21:0022:00-20:59
US_TECH100US14:30-21:0022:00-20:59
DAX 30GERMANY08:00-20:0000:15-19:59
CAC 40FRANCE08:00-16:3006:00-19:59
UK_100UK08:00-16:3000:00-19:59
NIKKEI225JAPAN00:00-02:30 and 03:30-06:0023:30-06:24 and 06:55-20:44
CHINA A50CHINA01:30-07:0001:00-08:29 and 09:00-20:44

* Även fast dessa tider är de officiella tiderna där börserna är öppna så måste vi poängtera att majoriteten av indexhandeln sker på derivatmarknaderna som terminer. Detta innebär att de rent tekniskt sett kan handlas utanför börsernas öppettider med ett minimum av pauser.


Exempel på en index-affär

Med CFD trading, så beror dina vinster och förluster på storlken på ditt kontrakt såväl som skillnaden i pris mellan ingångs- och exitaffären. Hos AvaTarde så kan nybörjare handla fraktionella kontraktsstorlekar med så lite som 0,01 på deras önskvärda index. Erfarna handlare kan använda hävstång för att boosta deras exponering på marknaderna ännu mer.

Låt oss titta på hur man laser in sig på ett aktiemarknadsindex.

how to read an index price

I budexemplet som visas nedan så är det första priset säljpriset, medan det andra är köppriset. Om du till exempel bestämmer dig för att köpa 10 enheter på US500 indexet så kommer positionens pris bli $45297,5 (4529,75*10).

Om du handlar med en hävstång på 100:1, så behöver du bara ha ett marginalkapital på $452,975 för att öppna positionen. Låt oss anta efter en tid att din prisprognos stämde och indexet nu handlas i enlighet med det nya budet på $4700; så kommer din position vara värd $47000 (4700*10).

Din bruttovinst kommer nu att vara på $1702,5 ($47000-45297,5). Din nettovinst kommer variera något beroende på spreaden såväl som på positiva/negativa swap-kurser om positionen hölls över natten.


Indexhandelstips

Nedan följer några viktiga tips på indexhandel för både nybörjare och erfarna handlare:

Index Trading Tips for Beginners and Experienced Traders

 • Välj en bra mäklare
 • Se till att du väljer en utmärkt och reglerad mäklare som erbjuder olika index enligt dina handelsbehov. En bra mäklare kommer tillgodose en säker och transparent miljö där du kan handla index och vara helt trygg.

 • Förstå indexet du handlar på
 • Det är A och O att förstå den typ av index som du vill handla på. Ju mer du kan om indexet och de faktorer som påverkar det, desto mer ökar chansen att du kommer hitta fler möjligheter och risker på ett lättare sätt.

  Nedan hittar du nyckelinfo om index som du ska lära dig: Sammansättningens struktur, Viktningen av aktier, Stora faktorer som påverkar priset, Maximala hävstångsnivå, Öppettider Annan relevant info

 • Ha en handelsplan
 • En handelsplan innefattar din strategi och flera andra handelsmål och är din guide när du tarr beslut på marknaden. Till exempel en korttidsindexhandlare som har en plan som ska ta affärerna genom perioder med mycket volatilitet som t.ex. börsens öppnande eller under en period med flera bolagsrapporter, kommer ha en helt annan plan jämfört med en långtidshandlare.

  En bra handelsplan kommer låta dig utnyttja möjligheterna på marknaden objektivt och nå en hög grad av disciplin och konsistens.

 • Använd alltid en stop-loss
 • Index kan vara volatila och högt-trendande tillgångar. En felaktig prisprognos kan därmed leda till betydande förluster. Därför måste du använda en stopp-loss order som kan begränsa dessa ev. förluster.

 • Testa nya index och strategier
 • Index är en enorm marknad med många handelsmöjligheter. Det lönar sig ibland att testa att handla på index du inte gjort förut och att prova nya strategier på enn demo-konto.

  Hos AvaTrade, så har t.ex. ett brett utbud av stora och välkända index, men också ett antal mindre och nischade index som till exempel: China Internet, NFT giants, Cannabis Index, Remote Economy, and many more.

 • För en dagbok och håll koll på hur du handlar
 • Framgångsrik handel kräver att du håller koll. Skriv en dagbok så att du vet hur varje dag gick och vad du gjorde annorlunda. En sådan dagbok ska innehålla:

  • Alla uppgifter om en affär
  • Analysmetoden du använde
  • Känslorna du hade
  • Hur affären gick
  • Allt du lärde dig

  När du går igenom detta så kan du hittta dina svaga och starka områden inom din handel. Om du inser att majoriteten av dina vinster skett på visa tider så bör du handla där framöver. Å andra sidan så kommer du också upptäcka svagheter hos dig själv som du kommer behöva förbättra.

Varför ska du handla på med index hos AvaTrade

 • Global reglering - AvaTrade är en global pålitlig mäklare som uppnått reglering i flera av de främsta domsagorna i världen. Hos en toppen-reglerad mäklare så kan du handla på index tryggt och säkert.
 • Flera plattformar - Handla på index på en platform som du är bekväm med. Hos AvaTrade så kan du handla på dina index genom att använda MT4, MT5, WebTrader eller på mobilappen AvaTradeGO.
 • CFD handel - AvaTrade erbjuder ett brett utbud av små och stora index-CFDer. Njut av våra förmåner för index CFD-handel såsom handel efter marknadens stängning, hävstång på upp till 200:1, möjligheten att tjäna pengar på både stigande och fallande marknader såväl som låga spreads.
 • Omfattande utbildningsresurser - AvaAcademy är gratis för AvaTrades kunder och vår utbildningsdel är öppen för alla. Du har tillgång till ett helt bibliotek av information om alla möjliga olika index, hur dess priser rör sig och vilka strategier som är bäst när du handlar på dem. Bygg upp dina handelsfärdigheter och erfarenhet med AvaTrade för att bli en bättre indexhandlare.
 • Gynnsamma handelsvillkor - Hos AvaTrade kan du handla index med: Transparenta priser, gynnsamma marginalkrav samt snabb utförande på alla order
 • Praktiska handelsresurser - Få tillgång till exklusiva handelsresurser hos AvaTrade såsom Trading Central och AvaSocial som kommer hjälpa dig att boosta din prestanda när du handlar på index.
 • Exceptionell kundsupport - Få professionell kundsupport av människor när du kontaktar AvaTrades kundtjänst team som har hög svarsfrekvens hjälper dig med dina frågor.

Sammanfattning

Index är en spännande tillgångsklass att handla på eftersom de tillför diversifiering till en portfölj utan att behöva handla och hantera hundratals enskilda positioner. Lär hur du handlar CFD-index eftersom det är en enorm tillgång även för handlare som fokuserar på andra tillgångar ty index kan användas för hedging och andra riskhanteringsstrategier.

Se till att du besöker vår utbildningssida för att hålla dig ajour med allt nytt inom handel och utbildning. Där kan du även lära dig de bästa strategierna för CFD-index handel.


Redo att handla på index?

Öppna ett demo-konto hos AvaTrade nu och öva på dina indexhandelsstrategier genom att använda virtuella pengar. Sedan kan du byta till ett riktigt AvaTrade-handelskonto och handla för riktiga vinster!


Hur handlar du på index FAQs

Hur handlas index?

Index handlas via derivata finansiella instrument som index-CFDer. Dessa instrument gör det möjligt för handlare att spekulera på prisrörelserna på ett helt index utan att äga de underliggande tillgångarna.

Hur kommer jag igång med indexhandel?

Först behöver du ett handelskonto med en pålitliga mäklare som AvaTrade som erbjuder indexrelaterade produkter. Efter att du öppnat ditt konto och satt in pengar så har du tillgång till olika indexinstrument och kan börja handla.

Vad påverkar indexpriset?

Index-priset påverkas av den kollektiva utveckligen av aktierna som ingår i indexet. Faktorer som bolagens inkomster, ekonomidata, marknadens generella sentiment och geopolitiska händelser kan påverka indexpriset.

Vad är den största möjliga hävstången jag kan ha inom Indexhandel-CFDer?

Den maximal hävstången du kan ha för index-CFDer kan variera mycket beroende på regleringskraven. Hos AvaTrade ligger det dock på 200:1.

chatbot