Vad är kryptovaluta?
Avslöja kryptovalutornas betydelse med oss.
Utforska hur dessa digitala valutor formar
själva sättet som vi ser på pengar och finanser.
Välkommen till den digitala finansvärlden!
Kryptovaluta är en slags digital eller virtuell valuta som du kanske hört talas om, men vad betyder det? Den är precis likadan som dina kronor, yen, dollar eller euro, men istället för att ha sedlar eller mynt så finns den bara i den digitala världen. ”Krypto”-delen innebär att det finns komplicerade kodtekniker bakom den som krypterar dina överföringar och håller dem säkra. De här digitala pengarna kan användas för att köpa och sälja varor och tjänster på nätet eller så kan du handla på dem och hoppas att värdet går upp. Det är ett helt nytt sätt att tänka om pengar och den håller på att förändra den finansvärld som vi känner.
- Vad är kryptovaluta
- Hur fungerar kryptovaluta?
- Typer av kryptovaluta
- För-och nackdelar med kryptovaluta
- Vad är handel med kryptovalutor?
Hur fungerar kryptovaluta?
Nu när vi vet vad en kryptovaluta är för något så kan vi gå in på hur en sådan fungerar. Allt handlar om tekniken som kallar för en “blockkedja”. Den kan lättast förklaras som en digital liggare som är öppen för alla där alla transaktioner som någonsin genomförts förvaras. Den är transparent, säker och decentraliserad, vilket innebär att ingen myndighet eller bank kontrollerar den.
”Mining” och ”staking” är två sätt som nya kryptovalutamynt skapas på och hur transaktioner bekräftas.
- Mining - innefattar att man loser komplicerade matematiska problem för att lägga till nya transaktioner till blockkedjan. Den som först löser problemet får nya mynt.
- Staking - å andra sidan innebär att man innehar och laser upp ett visst belopp av kryptovaluta i ett nätverk för att stödja saker som transaktionsvalidering och nätverkssäkerhet. I gengäld kan deltagare få ytterligare mynt.
- Storing - Kryptovaluta förvaras online i digitala plånböcker som kan sparas online, på din dator eller på speciella hårdvaruenheter. De håller dina mynt säkra och gör det möjligt för dig att genomföra transaktioner eller handla på börserna.
Kort sagt så erbjuder kryptovalutor ett nytt och säkert sätt att genomföra transaktioner och förvara värdefulla tillgångar i en digital värld.
Upptäck den fascinerande världen av kryptovalutor i vår omfattande guide.
Ta dina kunskaper vidare med ett riskfritt demokonto eller börja handla med ett riktigt konto nu!
Typer av kryptovaluta
Det finns vissa kryptovalutor som får mer uppmärksamhet än andra och nedan kan du se några av dem indelade efter marknadsandel:
- Bitcoin (BTC) - TPionjären i kryptovärlden. Bitcoin skapades 2009 av en okänd person med pseudonymen Satoshi Nakamoto. Bitcoins löfte om lägre transaktionsavgifter än traditionella betalningsmekanismer på nätet och dess drift genom en decentraliserad myndighet gör att den står ut.
- Ethereum (ETH) - Ethereum, grundades år 2013 av programmeraren Vitalik Buterin, är en decentraliserad blockkedja med öppen källkod som har en smart kontraktionsfunktion. Dess kryptovaluta kallad för Ether är två på marknaden sett till andel. Bara Bitcoin är större.
- Tether (USDT) - Tether är en stablecoin, som är en sorts kryptovaluta som är skapad för att minimera prisvolatilitet. Tether har en 1-till-1 kurs med US dollar, vilket gör den stabil i en allt oftare skakig kryptomarknad.
- Binance Coin (BNB) - Binance Coin är den inhemska kryptovalutan på Binance-börsen som används för transaktioner inom plattformen. Den har sett en enorm ökning i både värde och marknadsandel.
- Ripple (XRP) - Ripple är både ett digitalt betalningsprotokoll och en kryptovaluta. XRP är den senare och används för att förenkla överföringar av pengar mellan olika fiat-valutor.
Dessutom så finns det hundratals Altcoins och olika Stablecoins. Var och en av dem erbjuder unika egenskaper och användningsområden och bidrar till den dynamiska och rika världen av kryptovalutor.
Altcoins
Begreppet ”altcoin” är förkortat från ”alternative coin” och används för att samla in alla kryptovalutor som inte är Bitcoin. Altcoins är dock mer än bara alternativ till Bitcoin utan de är innovativa plattformar som har som mål att förbättra eller modda Bitcoinsprotokollet.
Det finns tusentals altcoins var och en med sin unika egenskap, transaktionsmekanismer och användningsområde. Exempel på altcoins är Litecoin, Ethereum och Ripple. Många altcoins har som mål att tillhandahålla lösningar för de förutfattade begränsningarna som Bitcoin har som t.ex. att erbjuda snabbare transaktionshastigheter, förbättra säkerheten eller ge ett mer likvärdigt miningsystem.
Medan vissa av altcoins har ökat i popularitet och fått många följare så har ingen lyckats matcha Bitcoins nivå av erkännande och acceptans.
Stablecoins
Stablecoins är en speciell form av kryptovalutor och skapas för att bekämpa den notoriska volatiliteten på kryptomarknaden. De uppnår den här stabiliteten genom att pegga sitt värde mot en tillgångsreserv. Dessa tillgångar kan vara enskilda fiat-valutor som t.ex. USD, en korg med fiat-valutor eller till och med andra tillgångar som guld eller andra kryptovalutor.
Idén bakom är att kombinera stabiliteten av traditionella tillgångar med fördelarna från kryptovalutor som t.ex. hastighet, säkerhet och låga transaktionskostnader.
Några välkända Stablecoins är Tether (USDT), USD Coin (USDC) och Binance USD (BUSD). Stablecoins spelar en avgörande roll i krypto-ekosystemet och agerar som en säker hamn när marknadsvillkoren är volatila samt underlättar transaktioner på kryptobörsen.
För-och nackdelar med kryptovaluta
I likhet med andra finansiella system så finns det både för-och nackdelar med kryptovalutor. Låt oss kolla på båda sidor av myntet:
Fördelar
- Decentralisering: Kryptovalutor drivs på ett decentraliserat nätverk byggt på blockkedjeteknologin. Detta innebär att de inte kontrolleras av en central myndighet som t.ex. en regering eller finansiell institution, vilket i sin tur ger användarna mer kontroll över sina pengar.
- Säkerhet: Tack vare kryptografin så är transaktionerna så görs med kryptovalutor, säkra och kan inte mixtras med. Detta kan hjälpa till att få ner bedrägerier och stölder.
- Transparens: Alla transaktioner som görs med kryptovalutor sparas på blockkedjan och detta ger transparens. Man kan också enkelt spåra transaktionerna.
- Tillgänglighet: Kryptovalutor kan nås och användas av vem som helst med en Internetuppkoppling och kan därmed ge finansiella tjänster till personer som inte har tillgång till banker eller är utelåsta från bankerna.
- Hastighet och kostnad: Kryptovalutatransaktioner kan hanteras snabbt, ofta på bara några minuter oavsett belopp eller var du befinner dig. Avgifter för transaktioner är också oftast lägre än traditionella banksystem och penningöverföringar.
Nackdelar
- Volatilitet: Kryptovalutapriser kan vara extremt volatila. Även om detta kan ge hög avkastning så kan det också leda till höga förluster.
- Brist på reglering: Bristen på reglering på kryptovalutamarknaden gör det till en riskfylld investering. Det betyder också att om du skulle tappa tillgången till din kryptovaluta (om du t.ex. tappar lösenordet till din kryptoplånbok) så finns det inget sätt att återställa det.
- Begränsad acceptans: Även fast användningen av kryptovalutor ökar så är det inte alla bolag eller länder som godtar den.
- Miljöpåverkan: Att mina kryptovalutor kräver mycket beräkningskraft av datorn, vilket i sin tur kräver mycket ström och som har en negativ miljöpåverkan.
- Potential för missbruk: På grund av dess anonyma tillvaro så kan kryptovalutor användas för olagliga verksamheter som t.ex. penningtvätt eller att köpa olagliga varor.
Kom dock ihåg att även fast kryptovalutor erbjuder ett nytt sätt att hantera pengar så medför de sina egna risker. Se alltid till att ha järnkoll på din egen ekonomi innan du går in på kryptovalutor.
Vad är handel med kryptovalutor?
Kryptovaluta-handel innebär att du spekulerar på prisrörelserna av olika digitala valutor. Som en handlare så kan du utnyttja volatiliteten av kryptovalutor för att möjligen tjäna pengar. Det finns två sätt att handla kryptovaluta: köpa dem via en kryptobörs eller handla på dem via CFDer (kontrakt för differens).
Handel med kryptos på börsen
Den här metoden innebär att du köper faktiska kryptovalutor och säljer dem senare när priset stiger. Dock så är det mer komplext än så. Först så behöver du köpa Bitcoin som ofta används som en port till andra kryptovalutor. Sedan så är det så att många börser främst underlättar affärer med en krypto till en annan vilket begränsar dina möjligheter att få ut riktiga pengar i en fiat-valuta. Som om detta inte vore nog så brukar de flesta börser inte erbjuda möjligheten till short selling, vilket begränsar dina strategier. Dessutom behöver du hantera en digital plånbok och hålla hackare borta.
Handel med krypto CFDer
Då kanske du undrar vilka andra alternativ som finns och då kan vi berätta att du faktiskt inte behöver äga ett enda kryptomynt. Lösningen heter CFDer då du enbart spekulerar på prisrörelserna på kryptovalutor utan att äga dem. Det är lättare och mer flexibelt.
Detta gör att du kan utnyttja både fallande och stigande marknader och du behöver heller inte ha en digital plånbok. Dessutom kan du handla direkt med en fiat-valuta, vilket gör driften mycket enklare och lättare om du handlat med andra tillgångar förut.
Om vi sammanfattar det hela så är kanske börshandel bättre lämpat för de som faktiskt vill äga riktiga kryptovalutor med allt som det innebär, medan CFD-handel med kryptovalutor är en mer flexible väg att gå i synnerhet för de som handlar på kort sikt. Dock måste du oavsett vägen som du väljer att ha koll på riskerna.
Utveckla dina färdigheter inom kryptovalutahandel! Redo att ta nästa steg inom kryptohandel? Vår guide Hur handlar du kryptovalutor. förklarar hur kryptovalutor kan handlas, vad som driver priserna och ger dig praktiska strategier, tips och steg som är enkla att följa och använda
Slutord
Nu när vi sammanfattar vårt utforskande av kryptovalutor så borde det vara uppenbart för dig att detta dynamiska digitala landskap erbjuder en hel uppsjö av möjligheter. Kunskapen du fått här är det första steget på vägen att komma in i den här spännande världen.
AvaTrade erbjuder dig att bredda den här kunskapen och förståelsen samt dina praktiska färdigheter inom kryptovalutahandel. Vår plattform erbjuder ett risk-fritt demokonto som du kan öva på och så snart som du är redo så kan du gå över till ett konto med riktiga pengar så du kan handla krypto-CFDer. Hos AvaTrade så får du tillgång till omfattande verktyg och resurser som är skräddarsydda för att passa både nybörjare och erfarna handlare
Vad är kryptovaluta FAQs
Bitcoin är den första och kändaste av alla kryptovalutor medan altcoins som är en förkortning för “alternative coins" är alla andra kryptovalutor som kom efter den. Varje altcoin har sina egna funktioner och användningsområden.
En blockkedja är en decentraliserad och transparent liggare som bokför alla transaktioner av en kryptovaluta. Detta är viktigt eftersom det säkerställer säkerheten och integriteten av kryptovalutors transaktioner.
Kryptovaluta mining är verksamheten som innebär att nya skapas och transaktioner bekräftas. Det innebär att man löser komplexa matematiska problem via datorhårdvara.
Lagligheten för kryptovalutor varierar från land till land. Vissa länder har omfamnat kryptovalutor medan andra har begränsat eller till och med förbjudit dem. Det är viktigt att ha koll på om det är lagligt i ditt land eller inte innan du börjar handla med dem.
Lagar som reglerar kryptovalutor varierar i olika länder. I Sverige så är det upp till dig att deklarera vinst och det är enbart vinsten som beskattas som gör när du säljer kryptovaluta. Då betalar du 30 % i kapitalskatt. Om du haft andra inkomstkällor som t.ex. staking så kan du behöva betala inkomst eller ränteskatt. Det är på blanketten K4 som du ska deklarera försäljning av kryptovalutor. Handlar du dessa via CFDer så betalar du också 30 % i vinstskatt. Du kan också kvitta vinster mot förluster.