Fundamental analys

Fundamental analys

Vad är fundamental analys?

AvaTrade är måna om att våra handlare ska ha de bästa verktygen, plattformarna och supporten de behöver för att lyckas. Utbildning i handel må låta tråkigt, men att tjäna pengar bygger till stor del på kunskap och idag ska vi titta närmare på det som vi kallar för grundläggande handelsanalys. Detta är ett viktigt begrepp där du som handlare tittar på den generella delen av ekonomin i världen och i synnerhet de delar som är kopplade till vad du handlar på. Du kommer här få lära dig mer om hur du tittar på och analyserar finansiella händelser som är kopplade till dina affärer. Politiska, sociala och allmänna händelser kan påverka marknaden rejält. Har du verkligen råd att inte läsa vidare?

Varför ska du syssla med analysen?

Den här typen av analys är för dig som vill gräva lite djupare i finansvärlden. Det tar lite mera av din tid, men gör du det rätt så kan det absolut vara värt det. Varför ska du då syssla med fundamental handelsanalys? Jo, för att du inte vill bli överraskad av dåliga nyheter som påverkar din handel negativt. Ju djupare du gräver och bedriver din research, desto färre kommer de dåliga överraskningarna att bli. Några av världens bästa handlare ägnar sig åt grundläggande handelsanalys. Vill du också vara en av dem?

Oavsett hur din analys ter sig så måste vi noga poängtera att det inte finns några garantier att dina affärer kommer gå vägen även om din analys är klockren. Marknaden kan röra sig väldigt volatilt och helt oförutsett som kan omkullkasta den mest solida analysen. Ett exempel som visar hur viktigt det är med fundamentalanalys är den rapport som USA ger ut varje månad om arbetslösheten som kallas för the Non-Farm Payroll (NFP). NFP påverkar vanligtvis dollarkursen, vilket kan leda till värdeförändringar på andra instrument som t.ex. råolja, guld och andra. Innan det Bureau of Labor Statistics släpper rapporten så spekulerar handlare om innehållet i rapporten och bygger en del av sin handel på detta. Det här är ett exempel på fundamental analys.

Grundläggande analys vs. Teknisk analys

Dessa två typer är på varsin sida av ringen, men det finns skillnader som du bör beakta även om båda analyserna är bra att ägna sig åt. Grundläggande analys tittar främst på tillgångar och risker samt avkastning och kostnader som alla är de viktigaste delarna som man bedömer och analyserar. Den tekniska analysen har dock inget att göra med siffror utan handlar enbart om hur en viss tillgång presterat historiskt och hur historien upprepar sig. Vilken typ av analys du ska välja är helt och hållet upp till dig, men att välja en och följa den kan vara en del av en bra handelsstrategi.

Hur genomför du en fundamental analys?

OK, du har bestämt dig för att köra på den här analysen. Bra! Men hur gör du och vad är första steget? Det första du bör göra är att bestämma vilken typ av instrument du vill handla på och verkligen lära känna det. Alla typer av händelser som kan påverka just ditt instrument bör du ta med i beräkningen. T.ex. om du valt att handla med råvaran majs så kan väder och politiska händelser vara A och O att lära sig. Du bör också kolla in nyheter och välja de kanaler som passar dig genom att prenumerera på dem och logga in där regelbundet. Vi kan rekommendera att kolla in vår blogg för riktigt bra nyheter!

Ett av de viktigaste verktygen är att följa en ekonomisk kalender som går igenom de viktigaste händelserna relevanta för marknaden.

Vanliga ekonomiska indikatorer som används

 • Antal arbetslösa
 • Räntekurser
 • Nybyggnation
 • Förändringar i BNP
 • Inkomst/löner
 • KonsumentprisindexIndex (Inflation)
 • Valutastyrka
 • Vinster från bolag
 • Handelsbalans

Vanliga frågor och svar om fundamental handelsanalys

 • Varför är detta så viktigt?

  Många investerare förlitar sig på siffror som t.ex. avkastning eller produktionsvolym när de analyserar en aktie eller en annan tillgång. Grundläggande analys kan ge dessa handlare de siffor som de behöver för att kunna göra jämförelser och fatta beslut angående det framtida priset. Genom att använda grundläggande analys så kan du få en bättre bakgrundsinfo och därigenom kunna fatta bättre beslut som kan påverka dina affärer.

   
 • Vad är top-down vs bottom-up inom grundläggande handelsanalys?

  Top-down approachen i fundamentalanalys börjar med att titta på hur den generella ekonomin mår. Den tittar på makroekonomiska faktorer som BNP, räntekurser och inflationsnivåer för att bestämma i vilken riktning ekonomin kommer att gå generellt sett. Sedan går den ner till att titta på vilka branscher inom ekonomin som presterar bäst och erbjuder de bästa handelsmöjligheterna.
  Alternativt så kan du använda botten till toppen strategin till analysen, vilket börjar med att titta på individuella aktier eller tillgångar och arbetar dig sedan uppåt mot den generella delen av ekonomin. Här ligger mikroekonomiska faktorer i fokus.

   
 • Är fundamental analys bättre än teknisk analys?

  Målet med den grundläggande analysen är att bestämma ett rättvist värde för en tillgång eller individuell aktie för att se om den är över eller undervärderad och om den bör köpas eller säljas. Målet med den tekniska analysen är att utvärdera prishandling och man tittar på historiska monster som kan hjälpa till att förutspå framtida prisrörelser. Båda metoderna använder olika faktorer och inget är bättre än den andra, men kompletterar båda bra.

   

Öppna ett konto redan idag och börja handla baserat på din analys!