Teknisk analys – eller hur du blir en bättre handlare

Teknisk analys

Teknisk analys inom CFD och Forex-handel innebär att man pluggar och ser över grafer och tabeller med historiska data för att du som handlare ska kunna fatta bättre beslut. Det innefattar också grunden i olika automatiska handelslösningar som t.ex. handelsbottar. Även om det kan vara intressant att kolla på hur ett visst instrument har presterat historiskt så innebär det ingen garanti till avkastning i framtiden. Dock så är teknisk analys oerhört viktigt att lära sig.

Det finns tre olika typer av trender:

 • Korttids
 • Normal tid
 • Långtids

Först måste du bestämma dig för vilken typ av investerare/handlare du är. Om du kommer hålla positioner länge eller sälja snabbt. Detta kommer påverka vilken typ av handelsgraf du kommer använda. Day traders eller de som hoppar in och ut från positioner snabbt kommer använda dagliga grafer mer än handlare som köper och säljer på lång sikt.

Trendlinjer

För att komma igång med din tekniska analys så börjar vi från grunden och det är att lära dig hur du applicerar trendlinjer. Det första du måste göra är att rita en rak linje som korsar två punkter på din graf. För att visa en trendlinje som ökar så ansluter du två lägsta punkter i rad och för en trendlinje som ökar så ansluter du två raka toppar. Du kommer se att marknads (priset) vanligtvis kommer dra sig tillbaka mot en trendlinje innan den fortsätter på en trend. När priset rör vid trendlinjen så är det slutet på en trend. Ju längre en trend är desto mer har den testats och dessutom är den viktig. OBS! En trendlinje blir giltig när marknaden rör vid den 3 gånger.

Support och Resistens-nivåer

En supportnivå kan vara den föregående lägsta nivån. Resistens eller motståndsnivån kan vara gårdagens högsta punkt, också känt som en topp. Efter att en motståndsnivå har slagits sönder så kommer den oftast att bli en supportnivå om instrumentet du handlar på skulle falla i pris igen. När instrumentet rör sig upp och ner och slår sönder supporten så kommer den bli den nya lägsta nivån och vice versa.

Support och Resistens-nivåer

Retracements

Retracements är procenttal. Under vilken dag som helst så länge det sker under marknadens öppettider så kommer instrumentet du handlar på eller kollar in oftast att spåras tillbaka till gårdagens handel- oavsett om det är upp eller ner. Den mest använda siffran är 50 %, men vi kan också använda en tredje del, 38 % och 2/3 nivåer.

Retracements

Genomsnittsrörelser

När du letar efter signaler för att köpa och sälja så tittar du efter genomsnittsrörelser. Dessa genomsnitt berättar för dig om den nuvarande trenden fortfarande är med i bilden. OBS! Dessa kan dock inte förutspå trendförändringar också kända som reverser. Handlare använder vanligtvis två st genomsnittsrörelser. Rörelser ovan och under den 20e och 40e dagsgenomsnittet är mycket populära, medan 5e och 20e dagsgenomsnittet är bra för de som handlar snabbt.

Genomsnittsrörelser

Oscillatorer

För att du ska kunna se och identifiera överköpta eller översålda villkor på marknader så används oftast oscillatorer. Dessa varnar en handlare att marknaden antingen har stigit eller sjunkit för mycket och att en förändring är nära att ske.  Relative Strength Index eller RSI och Stochastics är de mest populäraste oscillatorerna som en handlare kommer använda. Skalan ligger på 0-100. För RSI så om skalan är över 70 så är den överköpt, medan om den är under 30 så är den översåld. För Stochastics, så är den överköpta nivån 80 och den översålda nivån 20.

Oscillatorer

Vanliga frågor och svar om teknisk analys

 • Fungerar verkligen teknisk analys?

  Vissa hävdar att det inte finns någon som helst koppling mellan förändringar i pris förr i tiden och framtidens prisrörelser och med detta så är teknisk analys inte giltig. Man kan dock enkelt se att det finns monster i priset som kan användas för att förutspå marknadens rörelser via teknisk analys. Det finns flera teorier som stödjer detta. En av dem är grafmönster som visar att den naturliga handlingen på en auktionsmarknad finns där och därmed kan användas för att förutspå priset. En annan är kluster kring psykologiskt viktiga nivåer. Vissa teoretiserar att teknisk analys är en form av självuppfyllning eftersom många handlare tror att om priserna kommer gå tillbaka eller fortsätta som vanligt så gör det så.

   
 • Vilka är de viktigaste indikatorerna i teknisk analys?

  Detta beror helt på din handelsstil eller strategi. En swing-handlare kommer absolut att använda olika indikatorer jämfört med en scalper. Vissa analytiker hävdar att support och resistens är de viktigaste nivåerna eftersom de finns med på nästan varje teknisk indikator. Support- och resistensnivåer blir ”viktigare” när de bekräftas av två eller fler olika indikatorer och om man använder fler olika indikatorer så kan dessa erbjuda mycket kraftfulla handelsstrategier.

   
 • Vad är skillnaden (divergensen) i teknisk analys?

  En divergens är när två indikatorer inte rör sig i samma riktning även när de oftast förväntas göra det. Även om detta kan skapa förvirring så är skillnader ofta en indikator på en framträdande vändning på marknaden. Till exempel så kan en oscillator indikera en svaghet på marknaden även fast priset fortsätter upp. Divergens bör användas med försiktighet när du handlar eftersom den kan vara en lång tid och skickar vanligtvis dig inte bra signaler i rätt tid för din handel.