OMXS30

OMX 30

Vad är OMXS 30?

OMXS30  är ett index för de 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen. OMX Stockholm 30 anses för Sveriges ledande riktmärke och med de begränsade antalet beståndsdelar så ser man till att de underliggande aktierna har utmärkt likviditet. Indexet ägs av NASDAQ designades att träffsäkert representera den breda prestandan av beståndsdelarna. NASDAQ Inc har som moderföretag tillåtit Stockholmsbörsen rättigheten att använda OMXS30 i raderandet av derivata byggd på index. OMXS30 lanserades 30 september 1986 med ett basvärde på 500. Dock så skedde en delning på 1:4 1998 vilket innebar att basvärdet för indexet låg på 125. Indexet trendade till en början åt sidan, men gick igenom vilda svängningar mellan 1992-94. År 2007 hade det dock nått upp till 1270 innan den globala finanskrisen skickade den neråt strax över 600 i januari 2009. År 2019 hade man återhämtat sig så pass mycket att man handlades över 1700.

För närvarande erbjuder AvaTrade inte OMX 30. Du kan dock utöka din portfölj med andra index som US 30 eller DAX 30. AvaTrades lista över tillgångar fortsätter att växa. Kolla vår sida för finansiella instrument regelbundet genom att klicka på knappen nedan.

Varför ska du handla OMXS 30 via CFDs?

Här visar vi dig fördelarna med att handla OMXS30 indexet via CFDs istället för via terminskontrakt:

 • Låga handelskostnader
  AvaTrade tar inte ut någon provision när du handla index CFDs. Den inda transaktionskostnaden är ett pris-spread som kan vara så låg som 0.01% av hela handelspositionen.
 • Hävstång
  CFDs kan handlas på marginalen. Detta innebär att man bara behöver ett litet kapital för att kontrollera en större position på marknaden.
 • Gå lång eller kort
  Eftersom indexet har en växlande historia så är OMXS30 CFDs attraktiva för investerare då de kan tjäna pengar oavsett i vilken riktning pristrenden för tillgången rör sig i.

Index-indelning och beräkning

OMXS30 är ett marknadsviktat prisindex. Marknadskapitalisering och handelsvolym bestämmer inkluderingen på indexet. Indexet mäts i poäng och är designat att spåra den generella prestandan av dess 30 beståndsandelar. För att bli inkluderad i indexet så krävs följande:

 • Aktien måste vara listad på Stockholmsbörsen och priset måste vara i den svenska kronan (SEK).
 • Aktien måste antingen vara vanliga offentliga andelar eller kvitton på insättningar. Andra typer av säkerhet så som konverterbara obligationer, värdepapper, derivata och privata andelar är inte giltiga.
 • Aktierna måste ha tillräckligt med likviditet, vilket inte är kontrollerad av begränsade antal individer.

Indexet rundas av till 8 st decimaler, men värdet på indexet är vanligtvis tillgängligt i 2 decimaler av praktiska skäl.

Nedan kan du se de 5 främsta branscherna är uppdelade i OMXS30:

Bransch

Vikt (genomsnitt)

Importance

Industrier

37.30%

Sweden is home to multiple century-old industrial companies such as Alfa Laval and Atlas Copco.

Finans

21.97%

Sweden is a member of the G10 and ranked as one of the most open economies of the world, thanks to its financial sector.

Teknologi

10.83%

There are major tech companies listed on the Stockholm Stock Exchange, such as Hexagon and ABB.

Konsumtionsvaror

9.43%

Major world consumer goods manufacturers, such as Swedish Match, Essity and H&M, are housed in Sweden.

Telekom

6.51%

Sweden’s telecoms sector is the most advanced in the expansive Nordic region, propelled by companies such as Telia, Tele2 and Ericsson.

Det finns många ETFs baserade på OMXS30, som t.ex. XACT OMXS30, XACT Bull, XACT Bear, XACT Bull 2 och XACT Bear 2. Det finns också andra närbesläktade index i regionen som t.ex. OMX Nordic 40, OMX Köpenhamn 25, OMX Helsinki and OMX Island.

Factors Influencing the Overall Index Price of the OMX30

Med relativt få antal beståndsdelar så kan en markant uppgång av en aktie, påverka priset på hela OMX30. Detta gäller också om det sker inom en viss bransch representerad på börsen. Sverige är en exportinriktad ekonomi så faktorer som t.ex. handelsförhandlingar eller globala ekonomiska händelser kan ha en inverkan på OMXS30 index. Detta gör att den ibland upplevs som hackig.

Varför ska du handla på OMXS30?

 • Likviditet
  OMX30 utgörs av 30 av de högst handlade aktierna och som har högst likviditet. Detta ger en nästan garanterad daglig flyktighet.
 • Färre prischocker
  Beräkningsmetoden på OMX30 applicerar en divisor för att begränsa plötsliga prischocker på indexvärdet.
 • Diversifiering
  När du handlar på OMXS30 så är du exponerad till praktiskt taget de största företagen i de största sektorerna i den nordiska regionen.
 • Omfattande nyhetsbevakning
  OMX Stockholm 30 är det ledande indexet i den vitala Norden. Detta innebär att det är en av de mest bevakade, spårade och handlade index i hela världen. Som sådan så får OMXS30 omfattande nyhetsbevakning, vilket gör det lätt att analysera den, både tekniskt och grundläggande.

Fördelar med att handla OMXS30 CFDs hos AvaTrade

Som en prisbelönt och reglerad mäklare så erbjuder AvaTrade sina kunder en rad olika fördelar när de handlar OMXS30 CFDs och många andra tillgångar som t.ex. aktier, Forex, kryptovalutor och råvaror. Här är några av fördelarna med att handla OMXS30 CFDs hos AvaTrade:

 • Globalt flerfaldigt reglerad mäklare med reglering på Irland, BVI, Australien, Sydafrika och Japan
 • Låga spreads
 • Robusta handelsplattformar på datorn och i mobile, MT4 och MT5 finns tillgängliga såväl som AvaOptions, Mac Trading och AvaTradeApp appen
 • Handla OMX Stockholm 30 med en hävstång på upp till 200:1
 • En fantastisk och flerspråkig responsiv och professionell kundsupport
 • Ett omfattande utbildningscentrum med en rad olika användbara resurser
 • Säkra, bekväma och flexibla betalningsmetoder för insättning och uttag.

Ta reda på hur du öppnar ett handelskonto på 1 min

De främsta frågorna och svaren om OMXS 30

 • Hur handlar jag på OMVad är OMX 30?

  Det bästa sättet att handla på OMX 30 är via CFDs eller binära optioner. Dessa derivata produkter håller handelskostnaderna nere och ger en utmärkt hävstång för att förstora positioner och ge handlare möjligheten att antingen gå lång eller kort när de drar nytta av rörelser på indexet. För de handlare som föredrar ETFs över binära optioner så finns det ett stort antal ETFs som försöker spegla avkastningen på OMX 30.

   
 • Vilken är den bästa handelsstrategin för Vad är OMX 30?

  Eftersom OMX 30 ofta är intervallbunden så kan en strategi som drar nytta av topparna och dalarna i intervallet vara bäst. Ett direkt sätt att göra så är att handla baserad på support och motståndsnivåer. Dessa kan bestämmas manuellt eller genom att använda Fibonacci ratios. Genom att använda det relative styrkeindexet i förbindelse med dessa nivåer så kan du få fram en vinnande strategi. Using the Relative Strength Index in conjunction with the support and resistance levels can produce a winning trading strategy.

   
 • Vad är OMX 30?

  OMX 30 indexet spårar de största blue chip aktierna på Stockholms börsen. Indexet är en god indikator på den svenska och de nordiska ekonomierna. Den använder sig av  marknadsviktad kapitalisering och eftersom den bara består av 30 aktier så är likviditeten utmärkt. Några av de mest kända aktierna är:  AstraZeneca, ABB och Sandvik.