Parabolic SAR (parabolic stop och reverse) är en av de populäraste trendföljande indikatorerna. Dess lockelse är inte bara att den hjälper dig att identifiera en utmärkande trend, men också när trenden ”slutar och går bakåt”. Parabolic SAR skapades av J. Welles Wilder Jr., och när den plottas ut på en graf så skriver den ut parabolas (punkter) som därmed spårar pris actionen. En bullish parabola kommer skrivas ut under priset när det trendar uppåt, medan en bearish parabola kommer skrivas ut under priset när det trendar nedåt.

En bullish parabola kommer sluta och gå i reversal när trenden går lägre och vice versa. Parabolas eller punkterna som är under priset kommer alltid stiga. Om man jämför så kommer parabolas ovanför alltid att falla. Som ett resultat så kommer dessa punkter att spåra priset på en tillgång och kommer att med precision kunna märka ut när prisreversaler sker. Detta gör Parabolic SAR till en av de bästa indikatorerna som kan hjälpa till att fånga de optimala in-och utgångspriserna på en trendande marknad. Parabolic SAR tillhör den bredare gruppen av trendföljande tekniska analysindikatorerna. Andra inom denna grupp är glidande medelvärden och Ichimoku Kinko Hyo. Som en trendföljande indikator så ger Parabolic SAR ofta tyvärr ut falska signaler på vissa marknader.

Handla på 1 min ✓ Noll dolda avgifter ✓ EU reglerad mäklare

Hur beräknar du Parabolic SAR

Beräkningen av Parabolic SAR görs på så sätt att den kommer se till att parabolas (dots) är så nära som möjligt en pris action. Detta garanterar att handlare kan bekräfta existerande trender eller enkelt identifiera en reversal.

Parabolic SAR (PSAR) beräknas med följande formel:

Uppåttrend: PSAR = Föregående PSAR + AF (EP – Föregående PSAR)
Nedåttrend: PSAR = Föregående PSAR – AF (Föregående PSAR – EP)

Där:

 • EP står för Extremt Pris. I en uppåtgående trend så är EP det högsta möjliga Och vid en nedåtgående trend så är EP det lägsta möjliga.
 • AF står för Accelerations Faktor. Grundvärdet på AF är vanligtvis 0,02, men de flesta plattformar tillåter ett AF-värde på upp till 0,20. Formeln ovan ser till at ten parabola kommer skrivas ut under priset på en stigande marknad; och ovanför priset på en fallande marknad. Om priset faller under de stigande parabolas så kommer dessa att hoppa upp till toppen av priset. Detta gäller också för motsatsen. Logiskt sett så ju större AF desto snabbare kommer parabolerna komma ikapp priset.

Hur läser du Parabolic SAR

Att läsa Parabolic SAR är enkelt. När parabolerna (dots) är under candlesticks priserna så utmärker det att marknaden är av typen bull och handlare bör placera köpordrar. Det motsatta gäller dock om parabolerna är ovanför candlestick-priserna och då är marknaden av typen bear. Som en tumregel så kan man saga at ten trendomkastning kan bekräftas när tre paraboler formas i rad på den motsatta sidan. Till exempel under en uppåtgående trend så kan en trendomkastning bekräftas efter tre paraboler i rad kan ses ovanför pris actionen.

Handel med Parabolic SAR

Så här kan du utläsa prisinfon som du får av Parabolic SAR:

 • Fånga trend-rörelser
  När parabolerna är under priset så är idén att du ska köpa, när de ligger under så bör du sälja. Sluttningen på parabolerna indikerar också vilket momentum en trend har, ju skarpare sluttningen är desto mer momentum i trenden och vice versa.
 • När du lämnar en handelsposition
  Parabolic SAR erbjuder utmärkta signaler till dig som handlare när du ska lämna på en trendande marknad. Idén bakom är att du lämnar en handelsposition när parabolernaflippar till den andra sidan av priset. Parabolic SAR kan också hjälpa dig att placera trailing stops

På trendande marknader så kommer Parabolic SAR att skriva ut will print efterföljande parabolas. Dessa blir en bra guide till hur du placerar trailing stops som inte bara hjälper dig att skydda ditt eget kapital, men också att göra en vinst när priserna trendar starkt.

Handelsstrategier med Parabolic

Parabolic SAR är bara idealiskt på trendande marknader. Detta innebär att det är viktigt att kvalificera trender innan du använder signaler från Parabolic SAR. De bästa handelsstrategierna med Parabolic SAR är de som är bra “partners” med andra tekniska indikatorer som ger dig sammanflödande signaler för att bekräfta en etablerad trend på marknaden.

Följande indikatorer fungerar bra med Parabolic SAR:

 • Parabolic SAR and ADX
  ADX (average directional index)är en av de bästa oscillatorerna som kvalificerar trendriktning såväl som momentum. ADX har en centerlinje på 50 och en siffra ovanför detta utmärker att det är en trend med momentum som är värd att handla på. Detsamma gäller då för motsatsen. När det kommer till trendriktning så har ADX två linjer: +DI (grön linje) och –DI (röd linje). När den gröna linjen är ovanför den röda så innebär det att en uppåtgående trend är på väg och när den röda linjen är ovanför den gröna så är det en nedåtgående trend. När man kombinerar ADX med Parabolic SAR så kan man få en stark sannolikhet med handelssignaler på trendande marknader.
 • Parabolic SAR och glidande medelvärden
  Glidande medelvärden är en av de populäraste indikatorerna som handlare världen över använder. Handlare kombinerar flera glidande medelvärden. För att bekräfta trender och för att hitta reversaler tidigt nog. När priserna är ovanför ett glidande medelvärde så innebär det att en uppåttrend är på väg och vice versa för motsatsen. Sluttningen på ett glidande medelvärde indikerar vilket starkt momentum trenden har. Glidande medelvärdens crossovers kan också hjälpa handlare att hitta trend reversaler på marknaden tidigt. Parabolic SAR är en laggande indikator som kombinerar det med glidande medelvärden och detta gör att det kan bekräfta utmärkande trender såväl som att upptäcka potentiella reversaler tidigt.

Handel med Parabolic SAR hos AvaTrade

Dra nytta av Parabolic SAR-signaler när du handlar på AvaTrades plattformar njut av flera andra fördelar så som:

 • Avancerade handelsplattformar – AvaTrade erbjuder dig tillgång till robusta och överlägsna handelsplattformar som är fullproppade med handelsverktyg och resurser för att berika din handel.
 • Flerfaldiga tidsramar – Använd Parabolic SAR i upp till 21 tidsramar i grafer som finns tillgängliga på handelsplattformen.
 • Demo-konto– Testa olika Parabolic SAR strategier med ett demo-konto. Använd detta demo-konto för att boosta din träffsäkerhet inom handel utan någon som helst risk.

Vanliga frågor och svar om Parabolic SAR Indikator

 • Vad är Parabolic SAR Indikator?

  Parabolic Stop och Reverse Indikatorn, också känt som Parabolic SAR Indikatorn, är en indikator som används för att förutspå korttidsmomentum i en tillgång. Den används inte för att berätta för dig när du ska öppna en affär utan istället när du ska placera en stop-loss order för att skydda dig mot en plötslig svängning på marknaden. En av den unika delarna i indikatorn är att den antar att investeraren alltid är helt investerad på marknaden antingen lång eller kort. Detta är synnerligen användbart när du handlar på system som aldrig lämnar marknaden och när du bara behöver växla mellan korta och långa positioner.

   
 • Hur används Parabolic SAR Indikatorn inom handeln?

  Parabolic SAR används bäst på marknader som konstant trendar. Om marknaden är hoppande eller tidsbunden så är detta inte så kan du bli blåst med den här indikatorn. Med detta så menar vi att du måste lägga till en indikator som bekräftar dina affärer. Dessutom bör du enligt upphovsmannen J. Wells Wilder använda ADX för att få en mer träffsäker bild av hur stark en trend är.

   
 • Vilken är den bästa handelsstrategin med Parabolic SAR?

  Du måste använda andra indikatorer tillsammans med Parabolic SAR om du inte vill förlora pengar och bli blast. En av de bästa strategierna är att kombinera Parabolic SAR med två glidande medelvärden.  Dessa två är till för att bekräfta att en trend reversal faktiskt äger rum när du får signalen från Parabolic SAR. En typisk 40-period glidande medelvärden och en snabbare 20-period glidande medelvärde används. En handelssignal skapas enbart om Parabolic SAR signalerar en trend revers och när de glidande medelvärdena korsas för att indikera samma förändring i trenden.

   

Ta reda på hur du öppnar ett handelskonto på 1 min