Quantitative Trading

Vad är Quantitative trading

Quantitative trading använder raffinerade matematiska och statistiska modeller samt beräkningar för att hitta vinstgivande möjligheter på finansmarknaderna.

Quantitative trading är välkänd för att använda avancerad och modern teknologi i enorma databaser för att kunna göra omfattande analyser av möjligheterna på marknaden. För kvantitativa handlare så är pris och volym de viktigaste variablerna och ju större mängd data, desto bättre. Den här typen av handel har liknats med att förutspå vädret som använder den senaste teknologin för att se var de bästa möjligheterna finns någonstans. Även fast allt inte går att förutspå så är framgångsgraden rätt stor och man gör sina prognoser baserade på både historiska data såväl som på den nuvarande databasen.

Hur fungerar quantitative trading

Quantitative trading bygger främst på data och använder enbart matematiska och statistiska modeller för att fastställa sannolikheten av utfallen. Handeln kräver mycket datorkraft för att göra all den research som krävs och den skapar avgörande hypoteser från flertalet numeriska datablad. Det är just därför quantitative trading under lång tid varit reserverade för stora finansiella institutioner och personer som verkligen har råd med att kunna använda sig av den. Nyligen har dock retail-investerare börjat använda sig av den, främst på grund av molnteknologier. Ett exempel på en quantitative tradingsmodell skulle kunna vara att analysera det tjuriga tryck som uppfattades på McDonalds aktie (MCD) på NYSE under lunchtimmarna. En kvant skulle då skapa ett program som analyserar detta mönster över hela aktiens historia. Om programmet visar att detta mönster sker 90 % av tiden så skulle den kvantitativa handelsmodellen förutspå att detta mönster skulle repeteras 90 % av tiden i framtiden.

Kvantitativ vs algoritmisk handel

Själva idén bakom quantitative trading är att skapa stabile handelsidéer enbart baserade på matematiska modeller. En kvanthandlare kommer använda research, analysera historiska data och sedan fortsätta med att applicera avancerade matematiska och statistiska modeller för att välja ut handelsmöjligheter på marknaden. Handelsidéerna kan sedan utföras manuellt eller automatiskt på marknaden. Algoritimisk handel innefattar å andra sidan användandet av algoritmer för att välja ut och utnyttja handelsmöjligheter på marknaden.

Detta innebär att algoritmisk handel tar en handelsidé och gör den till en handelsstrategi med kodade algoritmer. Dessa används sedan för att automatisera handelsstrategin. Algoritmiska handlare kan automatisera alla aspekter av handelsaktivitet från scanning av marknaden, signalskapande och orderutförande till marknadsexit. Ingen mänsklig aktivitet krävs alls.

Medan kvantitativa handlare använder matematiska modeller för att skapa handelssignaler så använder algoritmiska handlare traditionella tekniska analysmetoder som t.ex. candlestickmönster och en kombination av tekniska indikatorer.

Algoritmiska handlare använder både enkla och avancerade strategier på marknaden och även om det finns likheter mellan båda handelssätten så finns det också klara skillnader som vi nämnt innan. Det finns också HFT (high-frequency trading), där själva idén är att dra nytta av snabbheten i utförandet. HFT har som mål att få en mekanisk fördel på marknaden och kan sägas vara en del av quantitative trading, men den är oerhört snabb. Detta är något som handelstypen normalt inte sysslar med, eftersom kvantitativa handlare faktiska kan lägga positioner som kan vara i upp till ett år.

Kvantitativa handelssystem

Kvantar skapar system som hjälper dem att hitta de bästa matematiska sannolikheterna på marknaden. Det finns flera olika kvantitativa handelssystem, men de har alla fyra kärnor: strategi, backtesting, utförande och riskhantering.

Hur identifierar du en strategi?

Egentligen kan man kalla det här för researchdelen i ett kvantitativt handelssystem. Strategin måste passa handlarens portfölj så att en aktiehandlare måste ha en strategi som är på mellankort-sikt som drar nytta av avkastnings och vinstrapporter medan en forex-handlare vill ha en korttidsstrategi. Hur ofta du handlar är en viktig del i quantitative trading. Där finns det olika strategier du kan använda som t.ex. mean reversiontrendföljande eller handel med momentum. Idén är att samla in all information och optimera strategin för maximal avkastning och minimalt med risk. Man tar helt enkelt en strategi och gör om den till en matematisk modell.

Backtesting

Backtesting sker när man vill kvalificera en identifierad strategi. Det är nu data kommer väl till pass. Backtesting i praktiken innebär att du applicerar strategin på historiska data för att se hur den skulle ha presterat på marknaden. Visst, dåtidens framgångar kanske inte alltid borgar väl för framtiden, men det kan ändå ge en bra fingervisning. Backtesting gör det möjligt att tweaka strategin och optimera den så att den kan exponera svagheter. Svagheter kan vara oförutsägbara drawdown nivåer eller till och med hög volatilitet.

Utförande

Varje handelssystem måste kunna utföras och det är här handelssignaler läggs på marknaden. Utförandet kan vara manuellt, semi-manuellt (handel med ett klick) eller helt automatiserat. Det som du bör tänka på är handelskostnader (spreads, provisioner eller skatt), slippage och mäklarens gränssnitt. Om du har bra utförande så kan du optimera på bästa sätt, där du alltid hittar de bästa priserna.

Riskhantering

Att handla på finansmarknaderna medför risk och det är därmed helt avgörande att hantera den risken. Risk kan också påverka ett kvantitativt handelssystem. På marknaderna så finns det flera olika typer av risker för ett kvantitativt handelssystem. Risken att priserna ändras hela tiden är den mest betydande, men det kan lindras med ordrar såsom stop-loss och stake limit och man kan även minska sin hävstång. Utöver detta så tillkommer risk från teknologier, mäklarnas risker och även den personliga faktorn. Så länge du kör på en strikt riskhanteringsstrategi så kan du skydda dig väl inom kvantitativt handel utan att för den delen minska dina chanser till fina handelsmöjligheter.   

Ta reda på hur du öppnar ett handelskonto på 1 min

För-och nackdelarna med quantitative trading

De stora fördelarna med quantitative trading är att de ger enorm beräkningskraft till ofantligt många handelsmöjligheter på marknaden. Investerare kan handla på flera marknader samtidigt. Quantitative trading behöver heller inte bry sig om subjektivitet då det enbart handlar om matte. Dessutom har systemet testats ordentligt.

Det är dock svårt att hela tiden ha koll på hur data påverkar våra portföljer då de flyter helt fritt. Kvantitativt handelssystem ser till att du inte behöver ha koll på allt samtidigt, medan de matematiska modellerna ser till att du inte missar något. Men det finns också flera nackdelar. Det krävs en dator av rang för att kunna göra alla beräkningarna och detta kräver en plånbok av Guds nåde. Det krävs också omfattande research, testning och optimerings som också kostar pengar.

Dessutom krävs det omfattande kunskap i matematik och programmering som inte alla har. Även fast det finns nybörjarvänliga guider och mallar så skulle dessa lösningar inte hålla i längden om du inte vet vad du gör. Varje kvantsystem är dock också lika bra som den som skapar den. Även om du kan automatisera en vinstskapande strategi så kommer det vara svårt att förbättra den på en marknad som hela tiden är snabb, dynamisk och oförutsägbar.

Kvantitativa handelsstrategier

Här är några av de mest använda strategierna som kvantitativa handlare använder:

Statistisk arbitrage
Den här strategin utnyttjar felprissättning av tillgångar på marknaden. Statistiska arbitrage affärer inträffar inom några sekunder eller minuter när en underliggande börs eller service har misslyckats med att prissätta en tillgång enligt dess rätta värde. Affärerna måste ta kort tid så de är mindre exponering mot marknadens risker.
Market Making
Den här strategin är designad för att tjäna pengar på bid-ask spreads. Man köper helt enkelt det bästa budet och säljer till det bästa ask priset. På så sätt utnyttjar man tillgång och efterfrågan på marknaden.
Mean Reversion
Mean reversion bygger på idén om att extrema priser tillhör ovanligheterna och är dessutom tillfälliga och att priser på finansmarknaderna tenderar att vara genomsnittliga i det långa loppet. Definierade avvikelser från genomsnittspriserna innebär en möjlighet att handla på den underliggande marknaden. Ett genomsnitt (mean) kan representeras av komplexa matematiska former eller bara av ett genomsnitt av priser den senaste x tidsperioden, precis som Simple Moving Average. Om priserna är under genomsnittspriset enligt avvikelsen man började med så är det läge att köpa, om inte så är det läge att sälja.
Riktningsstrategier
Dessa strategier har som mål att utnyttja definitiva riktningar på marknaden. På marknader med långtidsobligationer och utvalda aktier eller kryptovalutor så kan kvantitativa handelssystem utröna när styrkan på marknaden verkligen går uppåt eller nedåt så du kan rida på vågen. Marknadens riktning kan förutspås genom att använda dåtida prisinformation och volymdata för att sedan ta reda på vilka strategier du ska använda på marknaden.
Händelse arbitrage
Ekonomiska händelser som t.ex. fusioner och förvärv (M&A) på aktiemarknaden kan skapa korttidsmöjligheter som kvantitativa handlare kan utnyttja.  I fallet med M&A, så är normalt tanken att sälja aktien i det köpande företaget medan samtidigt köpa företaget som övertas. Faran med händelsearbitrage är att det finns exponering mot marknaden i fall affären avbryts, vilket kan ske pga juridiska svårigheter eller andra försvårande omständigheter.
Spoofing
Detta är en kontroversiell handelsteknik som fortsätter trots att den anses som olaglig. Det innefattar att man lägger limit ordrar utanför bid-ask området utan att ha någon avsikt att utföra dem. Om till exempel priset på EURUSD är på 1.2000/1.2005, så kan en order läggas på att köpa dem för 1.2010. Detta skapar illusionen att det finns ökad efterfrågan på marknaden, men den sprängande algoritmen kommer avbryta affären innan den utförs. Anledningen är helt enkelt att få ett högre säljpris än de rådande priserna. Detta förknippas främst med vissa stora institutioner på traditionella marknader, men på moderna marknader så är det svårt för en enskild handlare att manipulera priserna.

Sammanfattning

Quantitative trading kommer fortsätta att bli mer och mer populärt på finansmarknaderna eftersom teknologin demokratiseras. Det representerar ett holistiskt sätt att handla helt objektivt på en snabb och dynamisk marknad. Om du är redo för detta då är AvaTrade här för att ge dig tillgång till intuitiva handelsplattformar

Vanliga frågor och svar om quantitative trading

 • Är quantitative trading lukrativ?

  Kvantitativa handelssystem använder enbart matematik och statistik så någon input från handlaren behövs inte. Systemet kallas också för algoritmiskt system och det har blivit mycket populärt med hedgefonder och institutionella investerare. Den här typen av handel kan vara lukrativ, men det är inte så enkelt som många handlare kan tro. Handlaren måste fortfarande vara aktiv på marknaden och göra tillägg och ändringar till algoritmen eftersom marknaderna ändras hela tiden.

   
 • Hur blir du en kvantitativ handlare?

  Kvantitativa handlare är mycket populära på amerikanska Wall Street då de använder matematiska modeller och statistik som kan vara mycket lukrativa. Framgångsrika kvantitativa handlare är otroligt intresserade av all matematik. Om du inte gillar detta så är detta inget för dig. Utöver extrema kunskaper i matte så behöver du också ha en monsterdator och grymma programmeringskunskaper. Dessutom behöver du kunna en hel del om strategier och känna till marknaden.

   
 • Vilka är fördelarna med quantitative trading?

  Den största fördelen är att den kan analysera obegränsat antal marknader över obegränsade antal datapunkter. En annan fördel är att den tar bort känslor från handeln då allt handlar om beräkningar. Gör man det rätt kan det vara oerhört lukrativt.

   

Handla på 1 min ✓ Noll dolda avgifter ✓ EU reglerad mäklare