Carry Trade

En av de populäraste investeringarna på finansmarknaderna idag kallas för carry trade. Det innebär att du säljer eller lånar en tillgång med en liten räntekurs med målet att köpa en annan tillgång med vinsten som har en högre kurs. Genom att betala en låg räntekurs på en tillgång och tjäna på den högre kursen på den andra så tjänar du pengar på mellanskillnaden.  

Hur fungerar carry trading inom valutahandel?

När det kommer till valutahandel så är en carry trade när handlaren lånar en valuta t.ex. USD för att använda den för att köpa en annan valuta som t.ex. JPY. När handlaren betalar en låg ränta på den lånade/sålda valutan så tjänar de automatiskt pengar på valutan de köpte pga den högre räntan. Med andra ord så är mellanskillnaden i ränta avkastningen. Carry trading ger valutahandlare ett alternative till att “köpa lågt och sälja högt”- vilket är rätt tufft i dagens läge. Den mesta av carry trading sker med valutapar som NZD/JPY och AUD/JPY på grund av de höga räntorna och spreadsen.

För och nackdelar med Carry Trading med valuta

Genom att göra affärer med carry ränta så får du en fördel eftersom utöver vinst som du gör med övrig handel så tjänar du även pengar på räntan. Carry trading gör att du också kan använda hävstång så att du kan köpa tillgångar du normalt inte skulle ha råd med. Den dagliga räntan som betalas vid carry trading beräknas på beloppet med hävstång, vilket kan ge dig enorma vinster med en relativt liten egen insats. Detta sker dock inte utan risk då osäkerheten i växlingskurserna kan variera kraftigt. Hävstång kan också leda till enormt stora förluster om det går åt motsatt håll för dig. Därmed är carry trading bra för den handlare som gillar att ta stora risker.  

Riskhantering i Carry Trading

Eftersom vi redan pratat om att carry trading medför risk så tänkte vi gå in lite mer på ämnet “varför”? De bästa valutorna för carry trading är de som är mest volatila och negativ marknadssentiment bland handlare på valutamarknaden kan ha omfattande effekter på ”carry valutapar”. Utan bra riskhantering så kan en handlares konto rensas helt rent på kontanter under en brutal omgång affärer. Så när ska du gå in på marknaden då? När du marknadens sentiment stödjer detta och du gjort en grundläggande analys. Om köpare är villiga att köpa så är detta ett bra tecken. 

Vanliga frågor och svar om Carry trade

 • Varför kan carry trade sluta dåligt?

  Problemet med carry trading är osäkerheten som växlingskurser ofta för med sig. De snabbt skiftande forexkurserna gör att du bör analysera mer än själva kursen utan även rates. Dock bör man också titta på i vilken riktning trenden för valutan rör sig åt eftersom om du handlar på en valuta som rör sig i fel riktning så kan detta leda till stora förluster även om du tjänar pengar på räntekursen.

   
 • Är carry trade inkomstbringande?

  Det finns en teori som hävdar att varje räntekursskillnad är början på en motsvarande förändring i värdet på valutorna som är inblandade. På en effektiv marknad så är det valutan med högst värde som kommer ge den högsta avkastningen. Dock så visar historien oss att detta inte är fallet. I de flesta carry trades affärer så ger valutan med högre avkastning en värdestegring mot den valuta med lägre avkastning, vilket innebär att handlare inte bara cashar in på mellanskillnaden, men också på värdestegringen på högavkastnings-valuta.

   
 • Vad är Yen carry trade?

  Yen carry trade, är ett exempel på carry trading när handlare från 2004-2008 köpte US dollar för dess höga avkastning och sålde Yen-valutan som hade betydligt lägre avkastning. Efter 2008 och finanskrisen då gjorde detta mindre lönsamt, men man kan fortfarande göra affärer med Yen genom att handla den mot Australiensisk eller Nya Zeeländsk dollar så länge som man säljer Yen.

   

Sammanfattning

Carry trading är en strategi som har potential att bli lönsam på lång sikt om du sköter dina kort rätt. Den stadiga strömmen av inkomst från carry trading gör att du kan använda den som konstant inkomst för att göra dina andra förlustbringande affärer något mer lönsamma. Om du vill lära dig mer så har AvaTrade ett utbildningscentrum där du kan läsa artiklar om hur du bygger din egen handelsstrategi och hur du hanterar din risk. Du kan också testa på detta och mycket mera med ett gratis demo-konto där du helt riskfritt kan öva dig på näthandel.

Häng på med AvaTrade och gå in på virtuella carry trades redan idag!