5420 views

Hur man värderar kryptovalutor

Hur man värderar kryptovalutor

Kryptovalutor är en mycket speciell typ av investering. På en given dag kan en kryptovaluta uppleva betydande värdeförändringar, ibland i form av tvåsiffriga eller till och med tresiffriga vinster eller förluster. Detta gör det extremt svårt för de flesta handlare att avgöra det verkliga värdet på en specifik kryptovaluta .

Men om du investerar i bitcoin eller någon annan digital valuta är det avgörande att förstå hur man jämför en valutas nuvarande marknadsvärde med dess egentliga (intrinsiska) värde. Detta är viktigt för att i sin tur kunna avgöra när det är bäst att köpa (om marknaden är undervärderad) eller sälja (om marknaden är övervärderad).

De traditionella värderingsmodellerna som används för att bestämma värdet på obligationer, aktier, fiatvalutor eller råvaror fungerar dock inte särskilt bra för kryptovalutor. Detta beror på att kryptovalutor inte har utdelningar, återkommande kassaflöden eller ett tydligt slutvärde som kan uppskattas.

Det finns dock modeller som kan hjälpa dig att bestämma vad det verkliga värdet av en kryptovaluta är genom absolut värdering och relativ värdering. Det är viktigt att påpeka att dessa värderingsmodeller inte bör användas som den enda grunden för att investera i kryptovalutor men de kan ge insikt i de faktorer som påverkar värdet på en digital valuta.

Absolut värderingsmodell – Kvantitetsteorin om pengar

Modellen som är känd som Kvantitetsteorin om pengar är ett användbart verktyg för att värdera kryptovalutor. Anledningen till detta är att modellen försöker fastställa värdet som tilldelas användare inom ett kryptovalutanätverk genom att relatera detta värde till tillgången och cirkulationshastigheten av mynt för att fastställa vad varje enskilt mynt är värt.

Det är en makroekonomisk modell som kan användas för att relatera penningmängden, dess hastighet och prisnivån, samt ett index över utgifter. Ekvationen ser ut så här:

MV = PQ

Där:

  • M = Den genomsnittliga nominella penningmängden som cirkulerar inom en ekonomi. I det här fallet representeras det av det totala antalet mynt av en viss kryptovaluta.
  • V = Detta är pengarnas hastighet, vilket är ett mått på hur ofta ett mynt av en kryptovaluta spenderas.
  • P = Prisnivån på en kryptovaluta.
  • Q = Index över verkliga utgifter.

Användningsområden för Kvantitetsteorin om pengar

Generellt sett är användningen av Kvantitetsteorin om pengar nödvändig i flera situationer när man värderar en kryptovaluta, inklusive:

  • För att förutse hur utbudsschemat för en valutas enheter ser ut. Detta låter dig få reda på när mynt kommer att finnas tillgängliga och hur många som kommer att handlas.
  • För att ge en uppskattning av den marknadsandel som kryptovalutan förväntas nå och erbjuda en S-adoptionskurva.
  • Försök att förutsäga kryptovalutans cirkulationshastighet.
  • Fastställande av den diskonteringsfaktor som krävs för att föra en valutas framtida nytta till nuvärde.

Begränsningar av Kvantitetsteorin om pengar

Som med alla andra ekonomiska modeller har användningen av denna modell för att värdera kryptovalutor sina begränsningar. Några av dessa begränsningar är:

  • Det finns inte tillräckligt med data om kryptovalutors cirkulationshastighet, och den begränsade informationen som finns varierar mellan olika kryptovalutor.
  • On-chain kryptotransaktioner används som en ersättning för BNP i fiatvalutor men en betydande del av dessa transaktioner är endast mynt som flyttas från en börs till en annan.
  • Det är inte lätt att fastställa andelen tokens som faktiskt handlas, vilket bör beaktas i den totala tillgången.
  • Andra relaterade detaljer är också svåra att fastställa, som till exempel hur cirkulationshastigheten korrelerar med andra variabler eller hur man ska hantera värdet av forks i kedjan.

Relativa värderingsmodeller för kryptovalutor

Det finns också potential i att använda relativa värderingsmodeller för kryptovalutor. Detta är dock ett område där det för närvarande finns ganska lite övertygande arbete tillgängligt. Några intressanta mått som kan användas för att göra jämförelser och därmed fastställa relativa värderingar är:

  • Värde-till-transaktioner-förhållande: Ett nätverksvärde till transaktionsförhållande (NVT) är ett mått på dollarnvärdet av marknadsvärdet för en kryptovaluta med dess dagliga transaktionsvolym.
  • Transaktioner per sekund: Detta är ett användbart mått för kryptovalutor som strävar efter en bred användning av konsumenter.
  • Egenskaper för valutas ägarbas: En del av värdet på en viss kryptovaluta kan bero på faktorer som antalet användare som äger mer än ett visst antal mynt, koncentrationen av ägande och procentandelen av tillhandahållna mynt jämfört med användarens innehav.
  • Lönsamhet för mining: Hur lönsamt det är att utvinna en viss kryptovaluta kan ge insikter i ägarstrukturen.
  • Distribution och handelsvolymer: Detta undersöker de börser där en kryptovaluta är tillgänglig och hur transaktionsvolymerna är fördelade mellan dessa börser.

Slutsats

Det är uppenbart att mycket fortfarande måste göras för att utveckla modeller som kan värdera kryptovalutor på ett exakt sätt. Framtida värde för varje digital valuta kommer sannolikt att vara kopplat till incitament för staking och distributionsmodeller inom ett visst projekt. Med detta i åtanke är det troligt att modeller kommer att utvecklas i framtiden för att kunna undersöka varje mynt individuellt snarare än en modell som ska passa alla.