Expertrådgivare

Expert Advisors (EAs) for the metatrader platform

Vad är expertrådgivare?

Ëxpertrådgivare eller expert advisors som de kallas på engelska (EA) är inga fysiska rådgivare som du kanske kunde tro utan program eller delar av kod som i sin tur laddas upp på MetaTrader 4 och MetaTrader 5 och som gör det möjligt för dig att hålla på med forexhandel via automatiserad handel. Varje enskild expertrådgivare är unik och skräddarsydd efter handlarens behov. En unik egenskap på MT4 plattformen och varför den är så populär att handla på är just möjligheten att använda dessa bottar eller kod för att hjälpa dig att handla.

Det finns två val när du börjar handla med expertrådgivare; du kan köpa en med MetaTrader4 marknaden eller så kan du göra din egen. För att bygga din egen handelsrobot så måste du utveckla, programmera och bygga den i MQL MetaEditor genom att använda kodspråket MQL4. Genom att använda din handelserfarenhet så kan du själv se vilka marknadsvillkor kan resultera i en affär som öppnas eller kommer stängas. Du kan göra detta med olika indikatorer och tekniska analyser.  

Du förväntas inte vara en mästare på programmering eller en proffshandlare när du använder. Du kan också testa en demo-version av en EA innan du bestämmer dig för om den passar dina behov eller inte. 

 

MetaTrader marknaden

MetaTrader marknaden visar dig den största samlingen av betalda och gratis expertrådgivare för MT4 och MT5. Här får du tillgång till indikatorer såväl som handels- och finanstidskrifter och böcker. PÅ marknaden kan du också söka efter information, skärmdumpar och användares recensioner.

Som nämnts innan så kan du alltid testa en produkt innan du köper och läsa de första sidorna i en skrift innan du köper den. Du kan också hyra produkter i upp till ett år och varje sådan kan aktiveras på upp till fyra enheter.

När du tittar på de olika EAs så är det viktigt att du inte bara går på priset. Många indikatorer kan verka lovande, men när du väl testar dem så är det inte alltid så bra. Kolla därför in sådant som, riskprocent, marknadsordrar, spreads, hedging, define pips, vinstmål etc.

Vissa rådgivare har många kategorier och uppgifter, medan andra bara har några få. Även om den kan verka enkel, testa alltid den först. För att optimera en EA så är det alltid bra att jämföra några innan du börjar istället för att välja en helt slumpmässigt.

Hur laddar du upp dina expertrådgivare?

Så fort som du valt och köpt din expertrådgivare eller utvecklat din egen så måste du ladda upp den på handelsplattformen för att kunna njuta av dess fördelar. Men för att du inte ska göra några misstag så är det viktigt att se till att expertrådgivaren är korrekt installerad. Vi visar dig en steg-för-steg guide nedan.

Steg 1: Skapa mappar

 1. Efter att du laddat ner eller skapat expertrådgivaren så måste du komma ihåg var du sparat filerna.
 2. Markera filerna för installation och kopiera dem.
 3. Klistra in de valda filerna i MetaTrader4 mappen- vanligtvis så finns denna på C.

Steg 2: Ladda upp EA på MT4

 1. Logga in på MetaTrader4.
 2. Gå till ”navigering” och välj “Expert Advisors”. Din EA kan hittas under “+” symbolen.
 3. Dra den valda EA till diagrammen på plattformen.

Steg 3: Välj inställningarna för EAs

 1. Justera inställningarna för EA på pop-up boxen såsom du önskar.
 2. Så fort som du kollat att alla dina inställningar är korrekta, klicka på ”Ok” och börja handla.

Många handlare väljer att ladda upp expertrådgivaren på en virtuell privat server (VPS) som gör det möjligt att handla mer flexibelt. 

Expertrådgivare hos AvaTrade

Vid sidan av att låta EAs handla automatiskt så är det helt kritiskt att lära känna och förstå finansmarknaden. Håll dig hela tiden ajour med den senaste informationen och nyheterna för att hela tiden vara uppdaterad. Vi på AvaTrade, som en ledande mäklare, har också ett brett utbud av lärandematerial, webbinarier mm som du kan ta del av. Våra account managers kan guida dig till att få en bättre förståelse för marknaden och vi hoppas att detta leder till att du kommer handla smidigt med våra expertrådgivare.

Vanliga frågor och svar om expertrådgivare

 • Fungerar verkligen expertrådgivare?

  Många handlare anser att de funkar för dem, men då är det viktigt att du väljer rätt rådgivare då det finns många att välja mellan och alla är inte lika bra. En av fördelarna med att välja dessa programmerade verktyg är att själva känslan för handeln försvinner. Dock kan förändrade marknadsvillkor också förstöra en expertrådgivare och som då ändras från att vara vinstgivande till förlustbringande.

   
 • Vilken är den bästa expertrådgivaren som du kan använda?

  Det finns jättemånga olika expertrådgivare som var och en är designad att fungera på sitt sätt. Det finns också de som är gratis till de som kostar en slant. Så för att svara på frågan ordentligt så behöver man titta på vad som är dina behov och förväntningar och dessutom dela in gratis och avgiftsbelagda rådgivare separat. Betalar du för något så förväntar du dig desto mer, men med detta sagt så finns det några riktigt bra gratis expertrådgivare från MetaTrader 4 communityn.

   
 • Fungerar alla expertrådgivare 24/7?

  Även fast det finns expertrådgivare som är designade att fungera 24/7 och som alltid finns på marknaden så är inte alla lika aggressiva. Det finns till exempel de expertrådgivare som är skapta för att fungera runt vissa releaser som centralbankernas monetära policy releaser, BNP och KPI. Dessa fungerar bara i 10 dagar på ett helt år. Andra har ett bredare perspektiv och löper 24/7.

   

Öppna ett demo-konto eller regga ett handelskonto hos AvaTrade för att desta dina EAs!