Trading Ripple

handla Ripple

Ripple

Ripple bygger på webbsidan och dess koncept är “grundläggande infrastrukturteknologi”. Själve idén med Ripple såg dagens ljus år 2004 och grundarna var Ryan Fugger från Vancouver, Kanada. Valutan utvecklades de närmaste 10 åren fram tills år 2014 då flera stora banker började använda Ripple och dess betalningsnätverk. Ripple som system erbjuder flera stora fördelar för bankerna som t.ex. distribuerade liggare, prissättning och säkerhet. Bolaget bakom allt är “OpenCoin” och det finns två separate enheter som utgör Ripple:

 • Betalningsnätverket – Ripple
 • Själva valutan på betalningsnätverket – XRP Ripple

Ripple bygger på ett decentraliserat system som fungerar med olika betalningssystem över hela världen. Ripple gör det möjligt för bolag att genomföra överföringar inom 3-5 sekunder. Betalningarna genomförs och ta emot automatiskt och kan ej avbrytas, Olika finansiella institutioner över hela världen har slutit partnerskapsavtal och börjar använda Ripple-systemet.

På många sätt så är både Bitcoin och Ripple lika varandra. Precis som Bitcoin så har Ripple ett begränsat antal med mynt som kan brytas och båda kan föras över i peer-to-peer samt att båda kryptos har säkra digitala nycklar som gör att man inte behöver träffas personligen. Betalningsinformationen på liggaren är privat, men överföringsinformationen är offentlig. Teamet bakom Ripple hävdar att det är snabbare än Bitcoin eftersom man inte behöver vänta på bekräftelse från blocket och snabbheten på nätverket är enorm.

Vad är Ripple?

Kryptovalutan Ripple är ett öppet betalningssystem i beta-version. Målet med det är att göra det möjligt för människor att bryta sig loss från finansiella institutioner som t.ex. banker och kreditkortsföretag som tvingar på dig avgifter och förseningar. Ripple var i september 2020 den fjärde största kryptovalutan bakom Bitcoin, Ethereum och USD Tether. Ripple-nätverket är värt flera miljarder dollar av kryptovalutor på sitt konto. Den skapades som ett digitalt betalningsnätverk och äger också Ripple XRP, ett digitalt mynt som ökade sitt värde hela 40x bara under 2017.  

För att klargöra så är nätverket känt som Ripple och myntet känt som Ripple XRP. Priset påverkas hur många nya mynt som släpps in i systemet och totalt sett så finns det 100 miljarder XRPs idag där Ripple äger ca 60 % av dem. Detta är i reellt värde mer än flera amerikanska start-up företag tillsammans. XRP är majoritetsägt och ägt av ett enda bolag.

Ripple investerar hela tiden i sitt nätverk och ingår partnerskap med globala bolag finansiella institutioner. Några av de banker man har avtal med innefattar BBVA, SEB, Start One Credit Union och Cambridge Global Payments. Allteftersom marknaden och nätverket fortsätter att växa så gör även Ripples potentiella värde det.

Nyckelfaktorer som påverkar XRP-priset

Precis som alla andra kryptovalutor så påverkas priset på Ripple (XRP) av krafterna bakom tillgång och efterfrågan såväl som spekulation. Ripple är dock inte som andra kryptovalutor eftersom den erbjuder snabba globala kontanta överföringar som direkt påverkar hur marknadens deltagare reagerar på dess tillgång och efterfrågan. Här är dock några faktorer som påverkar priset på XRP-myntet:

Tillgången på XRP

Till skillnad från Bitcoin och andra kryptovalutor som bryts så lanserade Ripple bolag 100 miljarder förtryckta XRP-mynt vid starten. Över 45 miljarder mynt finns som tillgång, medan resten kommer skickas i cirkulation när bolaget tar det beslutet. Detta innebär att investerare och handlare behöver spåra releasen och cirkulationen av XRP mynt på webbsidan för Ripple graferna

Anpassning

Ripple priset påverkas starkt av anpassningen av dess plattform av finansiella institutioner. Ripple har alltid ansetts vara den kryptovaluta som erbjuder mest praktisk tillämpbarhet. Nätverket har som mål att möjliggöra snabb överföring av kontanter över hela världen- kort sagt ersatta SWIFT-systemet.  iRipple har redan anpassats av flera stora banker som t.ex. Bank of America och Royal Bank of Canada, bland flera andra. XRP-myntet upplever ofta en stor efterfrågan när den nämns i nyheterna från flera stora finansiella institutioner.

Marknaden för kryptovaluta

Det generella sentimentet på kryptomarknaden påverkar både Bitcoin och Ripple och detta innebär att när dey generella priset på kryptos stiger så brukar även XRP följa efter. Detta gäller också såklart för motsatsen när marknaden intar en mer björnig sida. Allmänhetens inställning till Ripple påverkar också priset på XRP-myntet. Detta hände år 2017 när allmänheten insåg att den skulle kunna ta över som men framtida ersättare till Bitcoin.

Konkurrens

Ripple lanserades för att ge snabba och billiga transaktioner över hela världen. Ripple fick trots mycket media utrymme, även tuff konkurrens när de ville expandera och anpassa sig inom finansvärlden. Dess första stora konkurrent var SWIFT som i sig självt är företaget man ville ersätt och som också uppgradera sina system och protokoll. Ripple fick också konkurrens av andra kryptos som t.ex. Stellar Lumens som ökat sin marknadsandel både i form av anpassning och media utrymme. Detta utgör ett stort hot mot det långsiktiga priset på XRP.

Börsnotering

Att listas på en större börs är en stor grej för vilken kryptovaluta som helst. I vissa fall kan det vara skillnaden mellan vinna eller försvinna där det förra kan leda till att priset stiger. XRP upplevde omfattande motgångar när en stor börs, Binance US, beslutade att man skulle plocka bort myntet från sin börs i januari 2021. Detta kom efter att SEC (Securities and Exchange Commission) stämde Ripple i USA över att man plockat in över $1.3 miljarder i en oregistrerad digital tillgångsemission.

Vilka är skillnaderna mellan Bitcoin och Ripple?

Likheter:

 • Båda är öppen källkod- inte ägda av något företag eller individ
 • Transaktioner för båda kan vara både anonyma och gratis över Internet
 • Både Bitcoin och Ripple är decentraliserade valutor (inga banker eller intyg krävs)

Skillnader:

 • Ripple är snabbare på transaktioner och energisnålare än Bitcoin
 • Bitcoin ägs av gemenskapen; Ripple av ett privat bolag och dess interna liggare är stängd
 • Det totala värdet av alla Bicoins är på ca $270 miljarder medan Ripple ligger på ca $120 miljarder

Den största skillnaden:
Bitcoin vill ändra VAD vi betalar med, Ripple HUR vi betalar.

 

Vanliga frågor och svar om Ripple handel

 • Kommer Ripple-priset fortsätta att stiga ännu högre?

  Kryptovalutan Ripple såg 2020 ut att gå på pumpen eftersom den bara stigit med 24 % i slutet av oktober det året medan andra konkurrenter vuxit med 100 % eller mer under samma tidsperiod. I November 2020 ändrades allt och Ripple växte med nästan 300 %. Sedan dess har tillväxten nästan helt försvunnit, vilket fått marknaden att undra om Ripple kommer nå dessa nivåer igen. Bara bankerna kan bestämma det eftersom de kan anpassa sig till valutan, vilket kan få den att stiga. Även fast man långsamt börja så har det inte skett tillräckligt snabbt för att Ripple skall börjas användas mer allmänt.

   
 • Är Ripple en bra kryptovaluta att handla på?

  Generellt sett kan man säga att de flesta kryptovalutor är mycket volatila och lämpar sig för korttidshandel. Ripple är inget undantag, men vi tycker dock inte att den är den bästa kryptovalutan för handel. Det finns dock perioder då den är helt klart bättre än andra som när den överköptes i november 2020 eller översåldes i mars det året. Kort sagt så bör du hålla koll på valutan för att hitta rätt tillfälle.

   
 • Vilken är den bästa strategin för handeln på Ripple?

  Ripple-handlare kan använda flera handelsstrategier och stilar för att tjäna pengar på prisförändringarna på myntet, men ovasett den du väljer så bör du välja en som har med CFDer att göra istället för att fysiskt handla med olika mynt. När du behöver ha en kryptoplånbok så kan det vara rätt krångligt att flytta pengar mellan den och en fiat-valuta men när du handlar med CFDer så behlver du bara titta på själva priset.