Byggnadstillstånd
Alla måste ha någonstans att bo. Tak över huvudet är ett krav för alla människor. När man bygger så påverkas även ekonomin och för att det inte ska vara en djungel därute så utfärdar myndigheter bygglov. Låt oss titta vidare på detta för att se hur de påverkar ekonomin och dig som handlare.
Vad är ett bygglov?
Ett bygglov utfärdas i Sverige av kommunerna och du använder det när du vill bygga nytt eller göra en tillbyggnad. Bygglovsrapporten samlar in all data för godkända bygglov för alla typer av hus och byggnader inom en viss tidsperiod.
I USA så släpps den här rapporten av U.S. Census Bureau varje månad. Myndigheten genomför en undersökning av 9000 bygglovsutfärdare och man släpper rapporten den 18e i varje månad (arbetsdag). Myndigheten släpper också en årlig rapport med 11000 bygglovsutfärdare. Genom att jämföra siffrorna med föregående rapport så kan vi se om det föreligger en efterfrågan på nya byggnader.
Informationen vi kan få från bygglovsrapporterna visar på trender på fastighetsmarknaden och i byggbranschen. Dessa är oftast långtidsprojekt och i stor skala med höga värden. De påverkar också starkt BNP, inflationen och arbetslösheten.
Bygglov som en ekonomisk indikator
Som en ledande indikator så mäter bygglovsrapporter den nuvarande efterfrågan i fastighetsbranschen och uppskattar framtidens verkställande inom byggbranschen. Den är designad att uppskatta styrkan på den nationella bostadsmarknaden och ekonomin överlag.
Bostadsmarknaden är en viktig referens för att förstå geografiska mål inom storskaliga investeringar. Rapporten låter oss se exakt vilka regioner som driver ekonomin och vilka som släpar efter. Regeringen kan därmed använda rapporten för att se inom vilka områden man ska stimulera eller omforma.
I USA så låter byggbranschen Fed och analytikerna att anföra framstegen till private branscher. Till exempel så började amerikanska bygglov dippa kraftigt år 2006, vilket gav en indikation att det skulle bli en kommande ekonomisk stagnation. Det började som en bolånekris, vilket utvecklade sig till en storskalig ekonomisk kris, vilket historieböckerna kommer benämnas som den Stora Recessionen. Den här trenden fortsatte till 2009 när den globala ekonomin började återhämta sig.
Fastighetsmarknaden
Fastighetsmarknaden anses vara en viktig indikator på konsumenternas och företagens självförtroende. När folk tar lån för att köpa en ny bostad så handlar det ofta att man känner sig ekonomisk stabil. Detta avspeglar sig också mot arbetslösheten som då anses vara på nedgång, men en växande ekonomisk efterfrågan kan också påskynda inflationen.
Ett ökat antal ansökningar för bygglov indikerar att de privata företagen expanderar och när detta sker så behöver man fler fastigheter. När produktionen ökar så ökar också efterfrågan på lagerutrymme. Affärsvärldens förtroende för ekonomin innebär en högre volym av mer riskfyllda investeringar, vilka också kan öka tillväxtpotentialen för BNP.
Byggbranschen
Byggbranschen kräver ofta mycket arbetskraft och anställer både utbildad och outbildad arbetskraft. Den kräver också mycket resurser som tegel, cement och sand. Detta har då en spillover-effekt på andra branscher som gruvdrift och anläggning. De anställer också stora mängder arbetskraft och dessa byggprojekt driver ner arbetslösheten. I Sverige kan vi ta exemplet med Västlänken i Göteborg eller andra stora infrastrukturprojekt. Man får dock komma ihåg att bygglov inte alltid innebär att projektet startar direkt utan kan starta långt senare.
Andra bomarknadsindikatorer
Analytiker använder data från bygglov tillsammans med andra indikatorer från samma bransch som husbyggande, hur mycket byggföretagen lägger på byggandet, sålda hus och lägenheter i både nyproduktion och befintliga fastigheter. Utifrån detta kan man dra slutsatsen om fastighetsmarknaden är på väg upp eller ner.
- Byggstarter: Antalet nya projekt som påbörjades.
- Byggutgifter: Det reella beloppet man spenderat inom alla byggprojekt för tidsperioden.
- Försäljning inom nyproduktion: Antalet sålda nyproducerade bostäder.
- Försäljning inom befintliga bostäder: Antalet sålda befintliga bostäder undantaget nyproduktion.
Hur handlar jag med bygglovsrapporter?
Precis som analytikerna använder bygglovsrapporter i sina makroekonomiska analyser så är rapporterna också viktiga marknadshändelser för nyhetshandelsstrategier på finansmarknaderna. Som en ledande indikator gentemot en ekonomis framsteg mot monetära policy mål så berättar den Feds räntebeslut samt marknadens känslor för aktier i byggbranschen. Den kan därmed skapa trendsättande volatilitet bara timmar efter att den släpps och skapa många möjligheter för höga vinster/stora förluster.
Låt oss säga att den amerikanska ekonomin just kom ut ur en period med stagnation och bygglovsrapporten är på väg att släppas. Om prognosen är högre än den föregående så indikerar den att analytikerna tror att marknaden är på väg att återhämta sig och vice versa.
När rapporten släpps så kommer marknaden, om den är nöjd, driva upp priset på USD- om resultatet uppnår eller överstiger förväntningarna. Relaterade aktier kommer också att stiga. Motsatsen gäller också om resultatet inte når upp till förväntningarna eller om det till och med var mycket sämre än väntat. Då är guld något som stiger i värde då det anses vara säkert när marknaden svänger mycket.
Viktiga bygglovsrapporter från hela världen
USA
- Region: Nordamerika
- Releasedatum: månatligen, årligen
- Utfärdande myndighet: The U.S. Census Bureau
- Påverkade tillgångar: USD; byggrelaterade aktier och råvaror; obligationer; Dow Jones, S&P 500, NASDAQ 100
EU
- Region: Europa
- Releasedatum: månatligen, kvartalsvis, årligen
- Utfärdande myndighet: Eurostat
- Påverkade tillgångar: EUR; byggrelaterade europeiska aktier; DAX 30, CAC 40; statsobligationer i EUs medlemsländer
Kanada
- Region: Nordamerika
- Releasedatum: månatligen, årligen
- Utfärdande myndighet: Statistics Canada
- Påverkade tillgångar: CAD; byggrelaterade kanadensiska aktier; S&P/TSX; marknadsförda kanadensiska obligationer
Japan
- Region: Asien
- Releasedatum: månatligen, årligen
- Utfärdande myndighet: Statistics Bureau of Japan
- Påverkade tillgångar: JPY; byggrelaterade japanska aktier; Nikkei 225; japanska statsobligationer
Australien
- Region: Oceanien, Asien
- Releasedatum: månatligen, årligen
- Utfärdande myndighet: Australian Bureau of Statistics
- Påverkade tillgångar: AUD, NZD; byggrelaterade australiensiska och nya zealändska aktier och obligationer; ASX 200 index
Varför ska jag handla med bygglovsrapporter med AvaTrade?
Bomarknaden är en av motorerna i ekonomin och som sådan så ger den dig tidiga ledtrådar om vart den går i den nära framtiden. Dess starka påverkan på andra branscher och monetära policymål gör att bygglovsrapporten är en huvudsaklig indikator att hålla koll på. Så fort som du sätter igång med AvaTrades kraftfulla verktygslåda för handel så kommer du handla bygglovsrapporter med självförtroende.
- När släpps nästa bygglovsrapport? De stora ekonomierna släpper sina bygglovsrapporter varje månad- kola in vår ekonomikalender för att inte missa något!
- Vad ska jag handla på med bygglovsrapporter? Som en indikator för bomarknaden så har bygglovsrapporten en stark påverkan på den nationella valutan och byggrelaterade aktier
- Vilka fördelar finns det med att handla på bygglovsrapporter? Du kan handla med AvaTrades höga hävstång & tighta spreads-policy för valutor och byggbranschens aktier.
- Hur hanterar jag risken volatiliteten kring bygglovsrapporter? Hedga dina affärer med bara några klick via AvaTrades riskhanteringsverktyg, AvaProtect, och skydda din portfölj mot volatilitet.
Bygglovsrapporten visar på prestandan i en av marknadens viktigaste branscher. Nu när du vet vad detta innebär och hur det påverkar makroekonomiska villkor och dessutom är rustad med avancerade handelsverktyg så är det redo att ta steget att börja handla och expandera dina egna portfölj!
Ser du en handelsmöjlighet? Öppna ett konto nu!