Nifty 50

Nifty 50 index CFD trading at AvaTrade

 

Vad är Nifty 50?

En av de två huvudsakliga aktieindexen som används i India är Nifty 50 som också är ett riktmärke för dess kapitalmarknad. Det representerar ett mycket diversifierat, viktat genomsnitt av de 50 mest lönsamma indiska bolagens aktier inom 12 sektorer. Nifty 50 grundades den 21 april 1996 och består av många aktieindex från Indien. Indexet ägs och förvaltas av India Index Services and Products (IISL).

Mellan 2009 och 2012 så föll Nifty 50 index börsvärde kraftigt från 65 till 29 % främst på grund av att andra branschers index steg.

Index sammansättning och beräkning

Nifty 50 är ett fritt flytande börsviktat index, men innan juni 2009 så baserades det på en börsvärdesmetodologi. Basvärdet på Nifty 50 är satt till 1000 och det har ett baskapital på 2,06 triljoner Rupees. Nifty 50 beräknas där prisnivån på indexet indikerar det totala marknadsvärdet på alla sammansatta delar relaterade till basvärdet från 3 november 1995.

Indexvärde = Nuvarande marknadsvärde / Basmarknadskapital x Basindexvärdet (1000)

Top 10 Nifty 50 sammansättning
Bolagets namnBranschVikt (%)
HDFC Bank LtdBank & finanstjänster9.60
Reliance Industries Ltd.Olja & gashandel7.77
Housing Development Finance CorporationBank & finanstjänster6.79
ITC Ltd.Konsumtionsvaror5.55
ICICI Bank LtdBank & finanstjänster5.01
Infosys LtdIT4.96
Larsen & Toubro LtdInfrastruktur3.81
Kotak Mahindra Bank LtdBank & finanstjänster3.39
Tata Consultancy Services LtdIT333
State Bank of IndiaBank & finanstjänster3.02
 
Nifty 50 Sektor Representation
SektorVikt (%)
Finanstjänster35.73
Energi15.19
IT11.20
Fordon10.32
Konsumtionsvaror9.17

Faktorer som påverkar det generella indexpriset för Nifty 50

Det finns många interna (landsomfattande) och externa (sektionella ekonomiska skiften) faktorer som påverkar Nifty 50 priset. Statens stabilitet är en stor aktör för Nifty 50 bana. Vilka presidenter och vilka regeringar som väljs har fått indexet åka som en jojo mellan högt och lågt och först därefter kommer stabiliteten. Förändringar i RBIs reporänta har också förr om åren fått marknaden att åka upp och ner.

Finansbranschen upptar nästan 30 % av indexets sammansättning. Det är därför som under ekonomiska recessioner som marknadsomvälvningar ofta sker. 2008 års recession var t.ex. ansvarig för en 10%-ig förlust av Industriproduktionsindex (IPI), det index som visar den industriella tillväxten. IPI störtdök också när det kinesiska IPI blomstrade år 2015 och Nifty 50 upplevde en björnig marknad och föll till 490,9 punkter.

Prestandan på de internationella marknaderna som t.ex. internationella nyheter påverkar topparna och dalarna direkt på de globala aktiemarknaderna. Eftersom det finns en konstant korrelation mellan världsomfattande aktieindex så reagerar även Nifty 50 när ett annat aktieindex beter sig på ett visst sätt. Till exempel när S&P (byrån som utger S&P 500 – ett index bestående av de 500 största bolagen listade på New York börsen eller på NASDAQ) uppgraderade Indiens kreditbetyg från negativt till stabilt så gick Nifty 50 emot alla odds och gick över 8050 nivån.

AvaTrade erbjuder dig

 • Handel med hävstång på upp till 400:1 på populära instrument
 • Gratis utbildningsverktyg som t.ex. handelsguider, webbinarier, video handledning och mer
 • Flerspråkig kundsupport via e-post, live chat och telefon
 • Automatiserade plattformar med tusentals handelsstrategier tillgängligt för dig
 • Chans att tjäna pengar även när marknadspriserna faller och dessutom behöver du inte ens äga instrumenten.

Handla på India50, baserat på Nifty 50 idag. AvaTrades lista på tillgångar fortsätter att växa. Kolla in vår sida om finansinstrument genom att klicka på knappen nedan.

Vanliga frågor och svar om Nifty 50

 • Bör jag handla på Nifty 50, baserat på Nifty 50 indexet?

  Om du letar efter ett sätt att handla på och dra nytta av en av de snabbast växande ekonomierna på den här planeten så är handel på Nifty 50, baserat på Nifty 50 indexet en bra möjlighet för dig. Indien har varit en av de ledande staterna vars BNP har ökat enormt under 2000-talet och även dess medelklass har ökat. Detta har lett till att det de femtio största bolagen på indexet har en god potential till lönsamhet och att massivt öka sina vinster.

   
 • Vilka fördelar finns det att handla på Nifty 50, baserat på Nifty 50 indexet?

  Det finns flera fördelar att handla på Nifty 50, baserat på Nifty 50 indexet hos AvaTrade. Vissa handlare hävdar att indexet troligen kommer följa den globala känslan och upprätthålla bra motstånds och supportnivåer. Andra hävdar att indexet är rätt lätt att förutse om du använder teknisk analys. Det är också rätt stabilt eftersom det är så väl diversifierat. Detta hjälper till att skydda mot plötsliga rörelser som lätt kan slå ut en affärsposition. Spreadsen är konkurrenskraftiga för Nifty 50 och handlare kan också utnyttja hävstång för att boosta möjliga vinster.

   
 • Vilka är de bästa sätten att handla på Nifty 50, baserat på Nifty 50 indexet?

  Eftersom Nifty 50 indexet består av 50 storbolagsaktier så är det ett bra mål för lönsam handel. Spridningen som erbjuds av ett brett utbud av aktier gör att om du handlar på India 5 som bygger på Nifty 50 indexet och använder teknisk analys så är lönsamhet en absolut realistisk möjlighet om du använder den rätta strategin. En av dessa är moving average crossover. Handlare har varit framgångsrika när de enbart använt detta system utan att andra indikatorer tar upp plats på sina grafer, För intradagshandel så kan du använda ett system bestående av 55 och 21 bar simple moving averages på en 5-minuters graf som kan ge lönsamhet för en smidig och disciplinerad handlare.